16. Akademija MM

16. Akademija MM je nastala pod uredništvom doc. dr. Domna Bajdeta. Predstavili smo jo na mesečnem srečanju DMS, novembra 2010. Osrednji vodili 16. številke sta metodološka odprtost in tehtnost prispevka. Avtorji, ki tokrat delijo svoje raziskovalne dosežke z vami, uporabljajo precej različne pristope, vsi pa poskušajo na svoj način prispevati k napredku trženjske znanosti in stroke. Tehtnost njihovih prispevkov je v veliki meri odvisna tudi od vas, naših cenjenih bralcev.


Uvodnik urednika:

Akademija MM gre s polno paro naprej! Nov gostujoči urednik, nova 16. številka, nov pester nabor tematik. Osrednji vodili 16. številke sta metodološka odprtost in tehtnost prispevka. Avtorji, ki tokrat delijo svoje raziskovalne dosežke z vami, uporabljajo precej različne pristope, vsi pa pokušajo na svoj način prispevati k napredku trženjske znanosti in stroke. Tehtnost njihovih prispevkov je v veliki meri odvisna tudi od vas, naših cenjenih bralcev ...

Doc. dr. Domen BajdeKAZALO VSEBINE:
  • dr. Mateja Bodlaj: Raziskave o tržni naravnanosti v Sloveniji
V svojem pregledu avtorica izpostavi potrebo po raziskovanju do sedaj prezrtih dejavnikov tržne naravnanosti ter vabilo k razširitvi preučevanja posledic tržne naravnanosti v smeri upoštevanja njenih posrednih vplivov na trženjske vire in inovacije.
  • dr. Nuša Fain in dr. Mihael Kline: Zaznana uspešnost kreativnega razvoja izdelkov v virtualnih timih – primer mednarodne šole EGPR
Njun prispevek teoretsko in empirično potrdi pozitivne učinke razvijanja izdelkov v virtualnih timih na kreativnost sodelujočih in nadalje na uspešnost procesa razvoja izdelkov.
  • mag. Barbara Culiberg: Etično odločanje porabnikov: razvoj konceptualnega modela
Prispevek nas opozarja na rastočo vlogo etike ne samo na področju poslovnega odločanja, temveč tudi na področju vedenja porabnikov. V svojem prispevku avtorica ponuja pregled obstoječih raziskav etičnega odločanja porabnikov ter opozori na nekatere pomembne pomanjkljivosti in priložnosti izbranega raziskovalnega področja.
  • dr. Urša Golob in dr. Mihael Kline: Družbena odgovornost kot sestavina ugleda podjetja: kako pomembna je za slovensko javnost?
Avtorja zanima predvsem povezava med družbeno odgovornostjo in ugledom podjetja. S pomočjo podatkov raziskave Ugled preiskujeta pomen družbene odgovornosti kot komponente ugleda podjetij v slovenski splošni javnosti. Prispevek dodatno obogatita z analizo spreminjanja vloge družbene odgovornosti v zadnjih štirih letih ter pregledom podatkov o ugledu in družbeni odgovornosti najuglednejših slovenskih podjetij.
  • dr. Aleksandra Pisnik Korda, dr. Damijan Mumel, dr. Borut Milfelner:  Zaznana vrednost, zadovoljstvo in zvestoba z bančnimi storitvami v Sloveniji
Avtorji predstavijo v prostoru ‘tranzicijskih’ držav edinstveno raziskavo zaznave vrednosti, zadovoljstva in zvestobe z bančnimi storitvami. Na podlagi vzorca 700 slovenskih odjemalcev bančnih storitev s pomočjo strukturnega modela preučujejo povezave med zaznano ceno, kakovostjo in vrednostjo bančne storitve ter zadovoljstvom in zvestobo odjemalcev.
  • dr. Vesna Žabkar in dr. Zlatko Jančič: Vrednotenje oglaševalske učinkovitosti in uspešnosti ter spremenljivost razmer na poglavitnih trgih
Avtorja razmišljata o vrednotenju oglaševalske učinkovitosti in uspešnosti, ki v negotovih in zaostrenih pogojih poslovanja predstavlja še posebej aktualno temo.  Na podlagi raziskave med 235 slovenskimi podjetji zaskrbljujoče zaključita, da je merjenje učinkovitosti in uspešnosti pretežno omejeno na kratkoročno naravnano spremljanje finančnih kazalnikov, predvsem prodaje.
  • Recenzija dela Trženje v turizmu, dr. Maja Konečnik Ruzzier
Za prikaz te vsebine morate aktivirati piškotke.

DMS zame

Društvo za marketing Slovenije združuje posameznike, ki delujejo na področju marketinga. Eden od pomembnejših ciljev Društva je uveljavitev marketinga kot poslovne filozofije.
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem pregledovanja spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem
Sprejmem