Pred vami je Akademija MM, ki je zaradi krizne situacije nastajala kar dve leti. Zato tudi letnica 2020. Prav koronakriza je tista, ki že spreminja in bo še spremenila navade uporabnikov, kar poudarja večina znanstvenih člankov v Akademiji MM. Verjamemo, da bodo ti v veliko pomoč pri razumevanju situacije, v kateri se je znašel svet in vašem načrtovanju prihodnjih marketinških aktivnosti.

Aleksandra Kregar med raziskovanjem pomena marketinga v podjetjih iz industrije izdelkov široke potrošnje (FMCG) v regiji nekdanje Jugoslavije ugotavlja, da večina vodilnih marketinškim oddelkom ne priznava veljave, ki bi jo morali imeti. V prihodnje bo poleg večje veljave marketinga nujna tudi prilagoditev novim navadam uporabnikov in kupcev, ki se v veliki meri selijo na splet. Poleg nasvetov, kako naj se marketinški strokovnjaki bolj uveljavijo v svojih okoljih, je članek kritičen tudi do izobraževalnega sistema na področju marketinga regiji.

Kako vplivneži pripomorejo k odločitvi o turističnih destinacijah, ki jih bodo turisti obiskali, sta raziskovali Lucija Korbar in Maja Konečnik Ruzzier. Glede na to, da je bila turistična panoga ena od najbolj prizadetih v zadnjem letu in pol, ponujata več priporočil, ki jih je treba upoštevati ob marketinškem sodelovanju z vplivnežem.

Tudi področje športa je bilo deležno številnih udarcev, a sponzorji na srečo ne nameravajo zmanjševati svojih sponzorskih proračunov. V odnosih s športniki, klubi, reprezentancami in ostalimi športnimi deležniki pa po drugi strani pričakujejo spremembe in poglobljeno sodelovanje, ugotavljajo Maja Zalaznik, Gašper Pavli in Gregor Pfajfar.

Ali vključenost uporabnikov na spletnih družbenih profilih znamk vpliva na nakupno namero, sta na primeru ene od slovenskih blagovnih znamk na Facebooku raziskovali Natalija Rebrica in Urša Golob. V raziskovalnem prispevku lahko med drugim preberete, katera stopnja vključenosti predstavlja najučinkovitejši motivacijski dejavnik in uporabnike najbolj spodbudi k ustvarjanju (pozitivnih) stališč do znamke.

Kako otroci razumejo znamke in kakšen je njihov pogled na pomen neživilskih znamk v različnih obdobjih odraščanja pa sta raziskovali Iva Starc in Barbara Čater. Otroke kot potrošnike in uporabnike šele vzgajamo, zato ta prispevek osvetljuje tudi etične vidike usmerjanja marketinških aktivnosti na otroke.

Nekaj najpomembnejših poudarkov tokratne Akademije MM vam bomo predstavili v prihodnjih tednih.

Celotno vsebino 29. Akademije MM, ki jo je uredila doc. dr. Mateja Bodlaj z Ekonomske fakultete UL, si lahko preberete na povezavi.

O NAS

Več kot

600

članov
Več kot

400

STROKOVNIH zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam