Negotove gospodarske razmere, ki se obetajo, bodo vsaj deloma zaznamovale tudi zaostrene razmere na trgu in zmanjšanje povpraševanja.

Po besedah Mitje Jereba (PM) bodo premiki, ki smo jim in jim še bomo priča, porušili razmerja, ki so bila postavljena v preteklosti. Uspešna podjetja, ki znajo dobro prebroditi krize, so na eni strani sposobna ustvarjati kreativne (marketinške) vsebine, na drugi strani pa učinkovito uporabljajo marketinško-prodajna orodja in znajo najbolj uspešno združiti obe polji.

Mitja Jereb nam je predstavil 10 taktik za podjetja, da bodo čim bolje prebrodila razmere, ki se nam nakazujejo.

TAKTIKE, POVEZANE Z DRUGAČNO KOMUNIKACIJO

1. Spletna predstavitev → pametna »flagship« izložba

Vaša spletna predstavitev mora res izstopati. Če o vaših storitvah pišejo na družabnih omrežjih, ne morete vplivati na vsebino komunikacij, na svoji spletni strani pa imate nad vsebino popoln nadzor.

2. Unikaten, kredibilen lasten medij → investicija oz. naložba

Unikaten lasten digitalni medij je velikanska prednost. Tehnologija se je pocenila in to pomeni, da je ves fokus zdaj lahko na vsebini, kar je velika prednost. Če Facebook uporabljate kot glavni kanal, se lahko zgodi, da se spremenijo pogoji in ostanete brez glavnega kanala. Če imate lasten medij, se to ne more zgoditi.

3. Dogodek → kot platforma, ne aktivnost

Vzpostavite in izvedete lahko dogodek, o katerem bodo še dolgo govorili. Ni nujno, da gre za dogodek v fizičnem svetu, gre pa za učinkovit komunikacijski element, ki ga lahko raztegujete.

TAKTIKE, POVEZANE S PRILAGODITVAMI PRODAJE IN ODPIRANJEM PRILOŽNOSTI

4. Digitalni prodajni kanal → ekosistem + celostna izkušnja + procesi

Gre za smer, kamor morate iti pri večini produktov, pri tem pa ne zanemarite pomena podatkov, ki se ob tem zbirajo in jih uporabite za nadaljnje strateške odločitve.

5. Tehnološki preboj/vzpon → idealen čas + priložnost za pozicioniranje

Izkoristite krizo za tehnološki preboj in vzpon. Mitja Jereb: »Če razumemo, da je kriza lahko priložnost, potem imamo fokus obrnjen v pravo smer.«

6. Zamude v dobavnih verigah → priložnost za »up-sell«

Obrnite težave v dobavnih verigah sebi v prid. Vsi ponudniki se bodo soočali z enakimi težavami, vi se lahko nanje vnaprej pripravite, uporabnike obveščate o tem in ste pri komuniciranju drugačni od konkurence.

TAKTIKE, POVEZANE Z INTERNIMI PROCESI IN OPOLNOMOČENJEM EKIPE ZA DELO V DRUGAČNIH RAZMERAH

7. Uporabna nadzorna plošča (dashboard) → pameten izbor + fazno + dnevna raba

Uporabljaje nadzorno ploščo za hitro in pravo odločanje. Nastavimo nadzorno ploščo v skladu z različnimi fazami prodajnega lijaka, lahko tudi glede na vire.

8. Digitalne kompetence ekipe → samostojno delo ekipe (za običajno delo)

Digitalne kompetence in orodja so najboljša naložba v vašo ekipo. Vsaka marketinška ekipa je izurjena za običajno delo, a ima še rezerve. Te zaloge so za ukvarjanje s kriznimi časi.

9. Digitalno povezovanje → mali premiki za hiter napredek

Digitalno povežimo oddelke in procese za najboljšo pripravo na krizo.

10. Interna komunikacija → usmerja interno klimo in fokus

Superiorna interna komunikacija je ključ do skupnega uspeha. Psihološko bo obdobje precej naporno za zaposlene in potrebovali bodo podporo, da se bodo lahko ukvarjali s težavami podjetja, ne pa z vsesplošno krizo.

Vsak torek si rezervirajte 5 minut za marketing. Naročite se na marketinške novice.

UPORABNI TEHNOLOŠKI NASVETI

Kako s tehnološkimi rešitvami zgradite opazno konkurenčno prednost, je predstavil Urban Pfeifer (PM).

1. Prevzemite lastništvo nad kodo

S tem boste zmanjšali tveganja in stroške v primeru menjave izvajalca, lažje boste nadzorovali kakovost, lažje upravljali s svojim spletnim mestom, pridobivali boste lahko primerljivejše ponudbe, krajši bo čas izvedbe projekta, s čimer bodo nižji stroški, zagotovili pa si boste tudi večjo varnost.

2. Izberite pravo tehnologijo

Izbor tehnologije neposredno vpliva na delovanje in stroške vaše aplikacije, z ustrezno tehnologijo tudi lažje dosežete cilje projekta ter imate nižje stroške vzdrževanja. Učinkovitost ekipe se poveča, nadgrajevanje je enostavnejše, varnost večja, migracije so lažje. Pri tem Urban Pfeifer še svetuje, da ne menjajte tehnologije zgolj zaradi enega projekta ter opozarja, »da nobena tehnologija ni popolna«.

3. Skrbno načrtujte funkcionalnosti

Ne izbirajte rešitev na podlagi seznama obstoječih funkcionalnosti ter imejte v mislih, da manj funkcionalnosti omogoča hitrejši razvoj in manj napak. Izberite samo funkcionalnosti, ki so ključne za doseganje KPI-jev, nove funkcionalnosti pa dodajajte v sprintih in se nato posvetite testiranju. S tem se bo skrajšal tudi čas razvoja.

4. Unificirana pravila

Pravila poenotite za vse izvajalce, saj boste tako lahko imeli 100 % nadzor nad kakovostjo. Hkrati boste lahko prejeli popolnoma primerljive ponudbe, prehod med izvajalci pa bo enostaven. Zaradi ponovne uporabe modulov bodo stroški nižji, z manjšo ekipo pa boste dosegli večjo učinkovitost. Datoteke bodo bolj urejene, vzpostavili se bodo principi dobre prakse.

5. Optimizirajte delovanje

Ker Google v veliki meri nagrajuje zgolj še hitrost in unikatno vsebino, je treba vedeti, da se večina optimizacije naredi med snovanjem in programiranjem. Za optimalne rezultate poskrbite za unikatno vsebino in pravilno tehnologijo ter arhitekturo spletnega mesta/aplikacije. Ne zapravljajte denarja za SEO, če vaša stran tehnološko ne omogoča optimizacije, pač pa ga raje porabite za unikatno vsebino. Prizadevajte si za čim boljši rezultat na Lighthouse-u – orodju za izboljšanje vaše spletne strani ali aplikacije.

6. Nič strežnikov

Namesto t. i. Cloud computinga, se poslužite t. i. Serverless pristopa, saj ta avtomatično omogoča skalabilnost, zmanjšuje kompleksnost aplikacij in procesa, proces teče brez sistemske administracije, varnostne luknje so minimalizirane, stroški so tako nižji, delovanje vaše aplikacije pa je boljše.

7. Monolitne vs mikroservisi

T. i. Microservices je pristop, kjer projekt/stran razbijemo na obvladljive enote, več neodvisnih komponent tako deluje neodvisno, vsaka zase. Čas nalaganja je hitrejši, razvoj pa cenejši. Prinaša avtomatično skalabilnost ter omogoča enostaven »deployment« in združljivost različnih tehnologij.

8. Izberite primernega partnerja

Partner je ključen za uspeh in rast vašega podjetja, zato mora biti zavezan k uspehu, imeti mota širok nabor kompetenc, bogate izkušnje iz preteklih projektov. Izbor dobrega partnerja zmanjšuje tveganja pri načrtovanju in razvoju, dostop do najnovejših tehnologij in rešitev, sodelovanje na daljši rok pa zagotovo prinese določene sinergije.

9. Kako izbrati primernega partnerja?

Ključna je komunikacija, proces mora biti jasen in transparenten, partnerjeva ekipa pa zavezana k uspehu naročnika. Ne pozabite na nadzor kakovosti, reference in ceno.

"Ne menjajte tehnologije zgolj zaradi enega projekta," nas je opozoril Urban Pfeifer.

Kakšne tehnološke rešitve so uporabili pri projektih za različne naročnike, so člani PM ekipe predstavili tudi na septembrskem Marketing TOPX-u.

Projekt: E-mobilnost Porsche Slovenija (predstavil Boštjan Sukič)
Izziv: Združitev celotne ponudbe na področju e-mobilnosti v enotno platformo in predstavitev vseh potrebnih informacij uporabniku glede na nakupno fazo, v kateri je.
Rešitev: Nemoteča in tekoča uporabniška izkušnja, kar omogoča, da se uporabniki na strani zadržijo dlje in spremljajo več vsebin. Celotni nakupni poti je mogoče slediti digitalno.
Projekt: Maistra (predstavil Urban Pfeifer)
Izziv: Združiti dve platformi, optimizirati delovanje spletnega mesta, prilagoditi rezervacijski proces predvsem na mobilne naprave, spremeniti uporabniške poti.
Rešitev: Poenoten nakup za vse vrste nastanitev, mobile first pristop, nov dizajn sistem, maksimalno število točk v SEO testih.
Projekt: wise.blue (predstavil Mitja Jereb)
Izziv: repozicioniranje in prenova globalne tehnološke znamke, ki pa ima neoprijemljiv produkt.
Rešitev: Menjava podobe in spreminjanje filozofije, da gre za »kul« globalnega ponudnika orodij za performance oglaševanje.
Projekt: BTC City (predstavila Dunja Kristan)
Izziv: Prikazati, da se podjetje premika, prilagaja hitrim spremembam.
Rešitev: urejeni procesi, ki so posegli v celoten ekosistem, analize podatkov, ki omogočajo hitrejše in pametnejše odločitve ter ustvarjanje boljših vsebin, City show s Perico Jerkovićem – pogovori s slovenskimi olimpijci.
Projekt: Porsche Taycan (predstavil Anže Frantar)
Izziv: doseči trajnostno komunikacijo za trajnostni avtomobil, ki je še vedno superšportnik.
Rešitev: Spletna igra v sklopu napredne spletne strani, ki se bo prilagajala vsem fazam kampanje.
Člani PM ekipe so na Marketinškem TOPXu z nami delili kar 5 primerov iz prakse.

5 TEHNOLOŠKIH MITOV, ki sta jih potrdila ali ovrgla Mitja Jereb in Urban Pfeifer

1. OMNICHANNEL

Omnichannel komunikacija je princip, ko komuniciraš z uporabniki preko emaila, sms-a in chat platform.

NE DRŽI - Gre za komuniciranje prek različnih kanalov, kjer uporabnika spremljamo pri prehajanju z enega na drug kanal.

2. MACH (Microservice Api first Cloud Headless)

MACH je nov pristop razvoja spletnih aplikacij, ki omogoča povezovanje različnih tehnologij in rešitev, imenovanih mikroservisi.

DRŽI - Gre za razbijanje monolitnih sistemov na manjše med seboj povezane kose, ki jih lažje obvladujemo.

3. MOBILE FIRST

Mobile first princip pomeni, da je dizajn spletne strani prilagojen posamezni mobilni napravi.

NE DRŽI - Gre za način načrtovanja, ki prinese 100-odstotno delovanje aplikacije na mobilnih napravah, desktop različica pa je drugotnega pomena.

4. UPORABNIŠKA IZKUŠNJA

Risanje žičnih diagramov je najpomembnejša faza načrtovanja uporabniške izkušnje.

NE DRŽI - Je le ena od faz, pogosto je treba načrtovati tudi vsebino, tehnološke rešitve …

5. IGRIFIKACIJA

Ključni cilj igrifikacije je vpletenost uporabnikov.

DRŽI - Včasih se je veliko govorilo o lojalnostnih programih, danes pa se v okviru vpletenosti uporabnikov razmišlja kot o superiorni uporabniški izkušnji, k čemur lahko pripomore tudi igrifikacija.

Udeleženci so prejeto znanje testirali že ob koncu dogodka z razbijanjem tehnoloških mitov.
VČLANI SE

Zapis pripravila Ana Mušič.

Povezane teme

No items found.

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

600

članov
Več kot

400

STROKOVNIH zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam