Veščine in znanje so danes izjemno dostopni, zato bodo v prihodnosti v marketingu pomembne predvsem mehkejše kompetence.

Sposobnost prilagajanja in upravljanja hitrih sprememb, želja in strast do dela je le nekaj skupnih imenovalcev, ki jih na trgu dela opažajo Matic Vošnjak(Competo), Gregor Draksler (Peugeot), Valentin Bufolin (Lidl Slovenija) in Darja Teržan (Mlekarna Celeia).

DODAJAJTE VREDNOST PRI SVOJEM DELU (Matic Vošnjak, Competo)

V Competu opažajo, da se na trgu išče predvsem pet kompetenc:

  1. Strateško oziroma ciljno vodenje.
  2. Operativnost. "Pri tem govorimo o sposobnosti odločanja in sprejemanja odgovornosti za svoje odločitve," pravi.
  3. Analitične sposobnosti.
  4. Usmerjenost v rezultate.
  5. Organizacijske in komunikacijske spretnosti.

Poleg teh petih kompetenc Matic Vošnjak izpostavlja še naslednji dve: prilagodljivost na spremembe ter samoiniciativnost, in sicer z vidika nenehnega učenja in pobud na delovnem mestu.Matic Vošnjak sicer poudarja, da se je v zadnjem času tako v poslu kot v marketingu veliko spremenilo. "Sposobnost upravljanja teh sprememb je danes prav tako ena ključnih kompetenc, ki se išče in bo izjemno pomembna v prihodnosti," pravi.

Poleg tega v Competu opažajo spremembe tudi v samem profilu iskanih kadrov – še pet let nazaj so delodajalci v marketingu iskali predvsem osebo, ki bo znala pripraviti strategijo, bo poznala kanale, torej celostno osebo. Danes je drugače, "iskane pozicije so zelo specifične - digital, social, digital, social ... podjetja iščejo znanja, ki jih nimajo," pravi Matic Vošnjak.  "Marketing bo oblikovalec strategije v podjetjih, postal bo R&D oddelek – vezni člen podjetja," poudarja partner in direktor podjetja Competo ter dodaja, da bodo na tej osnovi iskani profili zopet celostne osebe. "Ko kandidati pridejo k nam, pogosto pravijo, da jih vodstvo ne upošteva in da ne morejo oblikovati marketinške strategije. Pa jih vprašam, kaj pa je vaša dodana vrednost? Zakaj vas naj nekdo posluša? Če dodajate vrednost, vas bodo poslušali," zaključuje.

Marketing bo oblikovalec strategije v podjetjih, postal bo R&D oddelek – vezni člen podjetja. 

MARKETING MORA BITI OSREDNJI STEBER PODJETJA (Gregor Draksler, Peugeot) 

Gregor Draksler je opisal proces, s katerim so se nedavno lotili iskanja kadrovske okrepitve v marketingu. "Avtomobilizem je podoben kot marketing in nogomet – vsi mislijo, da se spoznajo na to. V našem podjetju nas sicer na sami znamki dela samo 11, od tega nas je v marketingu 6. V zadnjih letih nam je uspelo podjetje in samo strategijo voditi tako, da smo na nek način prodajno usmerjen marketing, ampak marketing definira produkt, ceno, kako se bo produkt lansiral na trgu, prodaja ima pa samo operativno funkcijo, na terenu," pojasnjuje. Iskali so osebo, ki obvlada digitalno področje in oglaševanje, saj so kampanje na spletu in offline zelo prepletene.Proces je potekal v petih korakih. 

1. Opis delovnega mesta

Formalno so zapisali, kaj je namen delovnega mesta, za kaj bo oseba odgovorna, želene osebnostne lastnosti, kdo je nadrejena oseba tej osebi in kakšen je sistem nadomeščanja v času – kot poudarja, na te podrobnosti pogosto pozabimo pri opisu.

2. Opis zahtevanih konkretnih znanj

Dobro je opisati, kakšna oseba se pričakuje (kaj je ta oseba do sedaj delala, ali je lahko novinec). "Pri nas je bilo recimo pomembno poznavanje medijskega trga, poznavanje teh specifik na slovenskem trgu, kako je budget razporejen po kanalih, v katerih medijih se največ oglašuje, poznavanje in interes panoge ... Imeli smo ljudi, ki so iskali službo samo zato, ker so želeli zamenjavo. Mi pa smo hoteli nekoga, ki bi si želel delati pri nas oziroma je imel vsaj nek interes do tega delovnega mesta," dodaja.

3. Nabor

Nato nastopi nabor primernih kandidatov. "Pri nas je politika taka, da je v podjetju vedno najprej interni razpis, da ljudje v podjetju dobijo priložnost, še preden gre razpis v kadrovsko agencijo. To je lahko dobro ali slabo. Lahko dobiš ljudi iz drugih oddelkov, ki nimajo pojma o tem delovnem mestu. Naslednji korak je trg in tudi raziskovanje pri kolegih na trgu, če bi lahko koga priporočili," pravi Gregor Draksler. 

4. Razgovor

Ožji kandidati so bili povabljeni k opravljanju petih testnih nalog. "Oseba, ki je na papirju vrhunska, se lahko potem na razgovoru izkaže za povsem neprimerno," poudarja vodja oglaševanja in marketinga v podjetju Peugeot. Matic Vošnjak iz izkušenj pritrjuje in pravi: "Zaposlite osebo zaradi odnosa in jo naučite veščin, če preverjate le veščine in znanje, veste premalo o človeku."

5. Izbor kandidata 

"Ko je bil kandidat izbran, smo zopet pripravili nalogo, za katero je imel časa 48 ur, šlo je za konkretno kampanjo lansiranja novega avtomobila na trg, ocenjevali smo ideje. Dali smo definirane cilje in realen budget, da smo videli, kako bi ga razdelil med aktivnostih ipd.," zaključuje Gregor Draksler.  

Kaj torej lahko po mnenju Gregorja Drakslerja sami naredimo na področju potrebnih znanj za modernega marketingaša – katera področja bodo v prihodnje aktualna z vidika delovnih mest?

"Vsekakor je pomemben celovit pogled na dogajanje okoli nas in spremembe, ki bodo v prihodnosti zagotovo vplivale na obnašanje potrošnikov. Sam tukaj zagovarjam pragmatičen pristop, saj po mojem mnenju le ta omogoča dolgoročno vrednost blagovne znamke. Več, kot bomo že danes vedeli o naših jutrišnjih potrošnikih in njihovih vrednotah, lažje bomo načrtovali marketinške aktivnosti v podjetju. Zagotovo bo eno od najbolj zanimiv mest v prihodnosti v marketinškem oddelku mesto analitika, ki ga danes poznamo bolj v finančnih vodah. Pogosto se namreč sploh ne zavedamo koliko nekih podatkov imamo na voljo že znotraj podjetja in kako bi nam ti podatki, če bi bili pravilno obdelani, lahko pomagali pri naših odločitvah."

Kje se je po njegovem mnenju smiselno izobraževati, učiti itd. z vidika celostne osebe znotraj marketinga. Kako in kje vi pridobivate svoja znanja?

"Povsod: v razgovoru s sodelavci, na ulici, kot "skrivnostni" kupec pri konkurenci... In seveda s pomočjo strokovnih institucij, ki so po mojem mnenju pri nas naredile velik kvalitativni korak naprej. Tukaj imam v mislih predvsem DMS in SOZ. Vedno bolj, pa bodo za nas marketingaše pomembna tudi izobraževanja na področju finančnega planiranja, vpliva spremembe cene na rezultat in percepcijo blagovne znamke in navsezadnje določanje KPIjev za prav vsako marketinško akcijo. V stilu: "ideja je super, ampak koliko stane in koliko bomo zaradi nje več prodali :)".

ODPRTOST ZA SPREMEMBE IN TEHNOLOŠKI RAZVOJ (Valentin Bufolin, Lidl Slovenija)  

"V marketingu v Lidlu Slovenija dela 12 oseb, več kot polovica jih skrbi za pripravo letaka, ki je naš glavni medij. Pred kratkim smo iskali novo osebo, ki bo delala primarno na digitalnih medijih," pravi vodja področja marketing v Lidlu Slovenija. Pri tem jih je vodilo pet kriterijev oziroma lastnosti, ki so jih iskali pri kandidatih:  

1. Trendi

"Živimo v digitalnem svetu, obstaja več kot 3.500 aplikacij in orodij, ki nam pomagajo v marketingu – še leta 2011 jih je bilo 150. Tehnologija se hitro razvija in iti moramo v korak s časom," pravi. Nekdo, ki dela na digitalnih kanalih, mora obvladati ta orodja in jih znati prilagoditi svojim potrebam.  

2. Dinamičnost

"Biti v coni udobja ni več sprejemljivo," poudarja Valentin Bufolin in izpostavlja, da morajo biti člani njihove ekipe pripravljeni na dinamično delo, kar sovpada s trendom, ki ga izpostavlja tudi Matic Vošnjak, in sicer sposobnostjo upravljanja sprememb.  

3. Radovednost

Radovednost je osebnostna lastnost, ki je v Lidlu visoko cenjena, saj omogoča iskanje inovativnih odgovorov na izzive. 

4. Strast

V Lidlu cenijo strast do dela, zato so pri izbiri novih članov ekipe še posebej pozorni na entuziazem posameznika.

5. Želja po znanju

Marketing je izjemno dinamičen, trendi se spreminjajo iz dneva v dan, zato Valentin Bufolin poudarja, da morajo člani njihove ekipe imeti željo po znanju in se izpopolnjevati z novimi veščinami.  

Biti v coni udobja ni več sprejemljivo.

Kaj torej lahko po mnenju Valentina Bufolina sami naredimo na področju potrebnih znanj za modernega marketingaša – katera področja bodo v prihodnje aktualna z vidika delovnih mest?

"Vsekakor področja, ki so povezana z digitalnim svetom. Za tem pa odvisno kaj komu bolj teži. Na srečanju smo povedali, da bo vloga marketingarja v tej univerzalnosti, v bistvu bo marketingar postajal vse bolj svetovalec upravi. Najboljše pa je to, da nam ravno splet nudi največjo bazo znanj, le znati poiskati jih je treba."

Kje se je po njegovem mnenju smiselno izobraževati, učiti itd. z vidika celostne osebe znotraj marketinga. Kako in kje vi pridobivate svoja znanja?

"Največ znanja pridobivam ravno iz interneta, je največja baza, verjeli ali ne, brezplačnih znanj. Seveda so kake vsebine tudi plačljive. Druga stvar so knjige. Te tudi kupujem pretežno na spletu, trgovine pa imajo tako dobro razvit sistem priporočanja, da se nemalokrat ujamem v nakupu tudi 10ih knjig. Skratka znanja je na voljo precej, le poiskati ga je treba znati. Od posameznikove želje po spoznavanju, pridobivanju znanja, premagovanju ovir pa je odvisno kje in kako hitro bo ta znanja pridobival."

DARJA TERŽAN (MLEKARNA CELEIA) 

Darja Teržan (Vodja strateškega marketinga in razvoja v Mlekarni Celeia) je leta 2013 osvojila naslov marketinška direktorica leta. V pogovoru s Tanjo Kavran (izvršna direktorica DMS) je spregovorila o svoji poslovni poti, dodatnem izobraževanju in kaj vse je bilo potrebno, da se je Mlekarna Celeia v zadnjem obdobju marketinško zelo dobro razvila. Celoten intervju si lahko preberete tukaj.

KAKŠEN BO TOREJ MARKETINGAŠ 2020?

Marketing bo v prihodnje postal vezni člen podjetja, kar že danes kaže primer podjetja Mlekarna Celeia, kjer ima strateški marketing in razvoj izjemno pomemben vpliv na usmeritev in poslovne odločitve podjetja. Kot poudarja Gregor Draksler, bo torej marketingaš 2020 desna roka direktorja podjetja in osrednji steber podjetja oziroma bo po besedah Matica Vošnjaka spetcelostna oseba, nekdo, ki bo imel uvid v strategijo in razvoj podjetja ter bo znal dobro upravljati z dinamiko sprememb.

Zapis je nastal na podlagi aprilskega mesečnega srečanja DMS.

Marketing bo oblikovalec strategije v podjetjih, postal bo R&D oddelek – vezni člen podjetja.

Sposobnost prilagajanja in upravljanja hitrih sprememb, želja in strast do dela so lastnosti, ki jih bo moral imeti marketingaš prihodnosti.

Povezane teme

No items found.

Drugi zapisi na temo

o dms

Več kot

700

članov
Več kot

300

zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam
VEČ KOT 200 UR IZOBRAŽEVANJ
MREŽENJE Z VEČ KOT 700 ČLANI
RASTEMO ŽE VEČ KOT 40 LET
spoznajte vse prednosti članstva
v društvu
razišči NIVOJE članstvA
dostavljamo NOVICE IZ SVETA
MARKETINGA
prijava na e-novice