Sožitno oglaševanje postaja vse bolj pomemben del ne samo digitalnega, temveč celotnega oglaševalskega področja. Tega se vse bolj zavedajo tudi slovenska podjetja, mi pa smo na enem mestu zbrali nekaj misli tujih strokovnjakov, ki se že več let podrobno ukvarjata s to obliko oglaševanja in ki sta skozi kariero sodelovala z nekaterimi največjimi blagovnimi znamkami.

V sodobnem poslovnem svetu se stvari odvijajo z izjemno hitrostjo. “Prodajne prezentacije, s katerimi smo devet let nazaj pri Yahooju dosegali odlične uspehe, lahko danes vržemo stran. Digitalno industrijo lahko primerjamo z morjem, pomembni so valovi. Vsi, ki delamo na tem področju, čakamo na nove valove. V Yahooju je bil ta val “mobile”, deset let smo čakali, da se je zares zgodil. Valovi prej ali slej pridejo, vprašanje je le, če smo nanje pripravljeni. Tisti, ki so najbolj pogumni, plavajo proti valu, pri čemer veliko tvegajo. Danes je val programatično in sožitno oglaševanje,” je prepričan Kenneth Lopez Triquell (Zemanta).

"Pred desetimi leti smo začeli jezditi val digitalnih vsebin. Danes je ta val drugačen, digital je spremenil uporabnike, ki jih danes zanimajo zgolj super relevantne vsebine,” razmišlja Kenneth Lopez Triquell (Zemanta).

Sožitni oglasi so razprostreni v različnih formatih, njihova skupna značilnost pa je, da so zelo integrirani med klasične novice. “Oglasi so podobni uredniškim vsebinam. Uporabnike vabijo s svojo zanimivostjo, uporabnik išče oglas in ne oglas njega. To je popolnoma drugačen način oglaševanja kot denimo pasice, ki motijo uporabnikovo izkušnjo, a jih številni še vedno uporabljajo. Niso pa nujno sožitni oglasi uporabljeni samo v prvi fazi, ko želimo zbuditi pozornost, ampak so ravno tako učinkoviti v naslednjih fazah nakupnega procesa,” razlaga Kenneth Lopez Triquell. Njegovo misel dopolnjuje Adrian Borie (Outbrain): “Sožitno oglaševanje je najbolj učinkovito v “engagement” fazi. Ko uporabnik prebere vsebino, želi še več informacij. Ključno pri sožitnem oglaševanju je, da uporabnika skozi ogromne količine vsebine pripeljemo do naše relevantne vsebine, na koncu katere je akcija, ki jo želimo doseči z uporabnikom. Na koncu dneva namreč ni pomembno, da smo zabavni, da imamo dobro vsebino, da smo zanimivi. Pomembni so rezultati, konkretne številke. In ti rezultati so pri sožitnem oglaševanju mnogo boljši od klasičnega “display” oglaševanja.”

Pomembni deležniki pri sožitnem oglaševanju so tudi uredniki in založniki v medijih. “Pomembna je dobra vsebina, s katero so zadovoljni uredniki. To je temelj, na katerem gradimo. Uporabniki pa morajo v vsebini najti dodano vrednost, nasvete, ki jim olajšajo življenje. Naloga oglaševalca oziroma agencije pa je še dodatno privabljanje uporabnikov na vsebino in seveda konverzija. Če denimo pristajalna stran ni dobra, potem rezultatov ne bo. Zadeva je mrtva,” odločno poudarja Adrian Borie.

Sožitno oglaševanje postaja vse bolj pomemben del digitalnega oglaševanja in zaradi tega, se morajo spreminjati tudi oglaševalci. “Pa ne samo oglaševalci, tudi agencije. Največje agencije so pogosto še vedno veliki dinozavri. Vse sledi navodilom “buying” direktorja, ki pa preveč pogosto še vedno pripravi letne plane. In to na platformah, kot so Facebook, Instagram, Snapchat, kjer se spremembe nenehno dogajajo. Tukaj zagotovo nekaj ne delamo prav,” razmišlja Kenneth Triquell Lopez in dodaja: “Vzporedno s sožitnim oglaševanjem se razvija tudi programatično oglaševanje. Pred nekaj leti smo skozi sodelovanje z blagovno znamko Mercedes ugotovili, da na Yahoojevih spletiščih ne moremo prikazati vseh oglasov, vseh bannerjev, ki jih oglaševalec želi prikazati. Programatično oglaševanje samodejno razporedi oglase po mreži, po različnih člankih, različnih vsebinah, ki pa so sorodne tistim, ki jih ponuja oglaševalec. To je prihodnost digitalnega oglaševanja."

S programatičnim oglaševanjem bodo izginjale medijske agencije. Njihove pomoči oglaševalci in mediji ne bodo več potrebovali. - Kenneth Lopez Triquell (Zemanta)

Sožitno oglaševanje je še posebej učinkovit način oglaševanja za premium, največje oglaševalce. “Navadno oglasi motijo izkušnjo uporabnika na strani, zato si uredniki in založniki ne želijo velikega števila oglasov. Najboljši oglaševalci pa navadno pripravijo tako dobre, tako relevantne vsebine, da uporabniki ravno zaradi oglasov pridejo na določeno stran in nato berejo še ostale vsebine,” izpostavlja Adrian Borie.

Se lahko sožitno oglaševanje pojavi še v kakšnem drugem formatu, kot je vsebinski članek? “Formatov je ogromno. Sožitno oglaševanje se lahko pojavi kot del člankov, kot video posnetek, kot audio zgodba ob članku … Za sožitno oglaševanje je zelo pomembno, da se te vrste oglaševanja poslužujejo velike, prepoznane znamke. To je zmaga za oglaševalca, agencijo in urednika ter založnika, saj se ustvarja ogromno privlačne, zanimive in kvalitetne vsebine,” meni Kenneth Triquell Lopez. Adrian Borie še nekoliko razširi njegovo misel: “Zadovoljni oglaševalci pomenijo več investicij v sožitno oglaševanje in večje zadovoljstvo na obeh straneh. Začelo se je s članki, ki so opisovali določen problem, na koncu članka pa je bil na voljo nakup rešitve tega problema. Nato so nekatere znamke naredile zasuk. L´Oreal tako s pomočjo sožitnega oglaševanja ne prodaja svojih produktov, ampak komunicira nasvete za lepoto, povečuje zavedanje o pomembnosti skrbi za lepoto. To počne na različne načine, skozi webinarje, e-knjige, bloge … Za iskanje pravega formata vsebine testirajte s pomočjo KPI-jev. Ko ujamete dobre rezultate, se tistega formata in vsebine držite, kajti očitno je ta kombinacija zanimiva za vaše uporabnike.”

Ne posplošujte. Pazite, da bo na koncu oglasa rešitev točno za tisto vsebino, ki jo je uporabnik ravnokar prebral. Adrian Borie (Outbrain)
Primera učinkovite uporabe sožitnega oglaševanja:
  • Ferrero Rocher: Ferrero je želel uporabnike na spletno stran pripeljati z nasveti, kako navdušiti družino ob praznovanju Božiča. Kakovost vsebine je bila popolnoma primerljiva s kakovostjo uredniških člankov, iz osnovne vsebine, ki je pokrivala tematiko Božiča, pa so v nadaljevanju izpeljali podobne kampanje za oglaševanje v drugih delih leta.
  • Fiat: Fiat je spremenil pravila igre v digitalnem oglaševanju. Gre za veliko avtomobilsko podjetje, ki uporablja sožitno oglaševanje. Oglaševanje temelji na popolnoma spremenjenemu načinu komunikacije in prenovljeni spletni strani. Fiat je bil eden izmed prvih, ki je začel uporabljati konfigurator avtomobila, v tistem obdobju so se ostale znamke večinoma osredotočale na promocijo testne vožnje. Sožitno oglaševanje je postalo oblika oglaševanje, ki je ustvarila največ obiska na Fiatovi spletni strani.
Sožitno oglaševanje je zelo primerno tudi za finančne produkte, saj podrobno razloži zapletene produkte in tako imajo uporabniki ogromno znanja, ko pridejo v fazo odločitve. - Adrian Borie (Outbrain)

VČLANI SE

Povezane teme

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

700

članov
Več kot

300

zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam
VEČ KOT 280 UR IZOBRAŽEVANJ
MREŽENJE Z VEČ KOT 700 ČLANI
večkot 70 dogodkov letno
spoznajte vse prednosti članstva
v društvu
razišči NIVOJE članstvA
dostavljamo NOVICE IZ SVETA
MARKETINGA
prijava na e-novice