Na novembrskem DMS webinarju smo gostili Damjana Planinca, digitalnega strokovnjaka, s katerim smo se posvetili področju spletnega video oglaševanja. So krajši oglasi res učinkovitejši od dolgih? Investicije v video oglaševanje rastejo ali padajo? Kakšno bo video oglaševanje prihodnosti? Preverite v zapisu, članom DMS pa je webinar v celoti na voljo v naši digitalni knjižnici.

V sodobnem svetu marketinga vsi zelo dobro vemo, da je video oglaševanje lahko zelo učinkovito orodje nagovarjanja ciljnih skupin. Tako kot vsa druga področja marketinga pa je tudi to področje nenehno podvrženo novim trendom. “Video oglaševanje ni enoten pojem, video oglaševanj je več. Video oglaševanje ni samo eno, obstaja več oblik video oglaševanja. V osnovi ločimo tako imenovano "in-stream" video oglaševanje, ki nam je nekako najbolj znano, to je predvsem video oglaševanje na YouTubu ali pa pred video prispevki na medijih, kot so Rtvslo.si, 24ur.com in Siol.net. Gre torej za video oglaševanje, ki je vezano na video vsebine.  Druga različica so “out stream” oglasi, ki se razlikujejo v tem, da delujejo neodvisno od ostalih video vsebin in se prikazujejo bodisi znotraj uredniških vsebin bodisi znotraj družbenih omrežij, torej Facebook, Instagram, Snapchat oglasi,” predava strokovnjak za digitalni marketing Damjan Planinc (Get Interactive).

V nadaljevanju predavanja je predavatelj predstavil nekaj zanimiv statistik, ki nakazujejo trende na področju video oglaševanja: “Podatki IAB-ja kažejo, da so v lanskem letu investicije v video oglaševanje, v primerjavi z letom prej, zrasle za približno 30 %. Video je v Evropi močan pospeševalec prikaznega oglaševanja. Slovenija se vrti v povprečju te rasti, najvišja rast je bila na srbskem trgu, kar je razumljivo zaradi splošne rasti samega trga, a tudi na digitalno razvitih trgih, kot sta danski in nemški trg, je rast presegala 30 %. To pomeni, da je video oglaševanje še vedno zaželeno in iskano. Veliko se ukvarjamo tudi z vprašanjem - video z ali brez zvoka. Teedsova raziskava kaže, da v tretjini primerov po mnenju uporabnikov ni bistvene razlike med oglasi z zvokom ali brez, na tretjini uporabnikov je video z zvokom deloval bolje in na tretjini slabše. Sporočilo? Sporočilo jepotrebno smiselno prilagoditi, da ga bodo uporabniki lahko razumeli tudi brez zvoka. Bolj učinkovito kot podnapise je uporabljati ključne poudarke, ki zadostujejo za razumevanje sporočila, ne pokvarijo pa uporabniške izkušnje.”

Podatki IAB-ja kažejo, da so v lanskem letu investicije v video oglaševanje, v primerjavi z letom prej, zrasle za približno 30 %. - Damjan Planinc (Get Interactive)

Večno vprašanje - krajši ali daljši video oglasi. Čeprav se v sodobnem digitalnem svetu vsi nagibamo k hitrosti in vse bolj krajšamo naše vsebine, to ni vedno optimalna rešitev. “Krajši oglas zagotovo pomeni, da si bo višji odstotek uporabnikov oglas ogledal do konca. Po drugi strani podatki kažejo, da ima krajši oglas manjši učinek na uporabnikova čustva. To je razumljivo, saj je težko vplivati na uporabnika v nekaj sekundah. Večina kratkih, šest sekundnih oglasov pozabi izpostaviti znamko oziroma vzpostaviti poziv k akciji uporabnika. To pa je ključno in tudi v kratkih oglasih lahko spodbudimo uporabnika v nadaljnjo akcijo,” izpostavlja Damjan Planinc.

"Tudi v krajših oglasih moramo izpostaviti znamko in uporabnika pripeljati do nadaljnje akcije," svetuje Damjan Planinc (Get Interactive).

Kakšna je prihodnost video oglaševanja? “Tudi na tem področju nas čaka personalizacija. To pomeni, da bodo video oglasi avtomatsko črpali posamezne elemente glede na naše preference - lokacijo, kontekst, ostale vsebine, ki nas zanimajo. Prihaja tudi obogatena resničnost, s čimer boste s pritiskom na oglas dobili video, na katerem bo takoj vidno, kako je videti določen izdelek, ko ga uporabljate. Video oglasi so vse bolje integrirani tudi v klepetalnike, kar zagotavlja vso interakcijo z znamko na enem mestu. Prihajajo tudi 360 stopinjski video oglasi, pa oglasi, pri katerih lahko vsebino upravljate z zvokom. Interaktivnost ima ogromno potenciala.”

Celoten webinar z Damjanom Planincem, na katerem smo se poglobili v področje video oglaševanja, je za člane DMS na voljo med digitalnimi vsebinami, do katerih dostopate s svojim uporabniškim imenom in geslom. Če imate težave s prijavo, nam pišite na info@dmslo.si.

VČLANI SE

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

700

članov
Več kot

300

zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam
VEČ KOT 280 UR IZOBRAŽEVANJ
MREŽENJE Z VEČ KOT 700 ČLANI
večkot 70 dogodkov letno
spoznajte vse prednosti članstva
v društvu
razišči NIVOJE članstvA
dostavljamo NOVICE IZ SVETA
MARKETINGA
prijava na e-novice