Kaj je za vas tako pomembno, da boste to "vzeli" s seboj tudi v leto 2019? To vprašanje smo zastavili štirim strokovnjakom na svojih področjih, ki so z nami delili svoje pospeške za leto 2019. Preverite, brez česa si Blaž Brodnjak (NLB), Peter Vidmar (Agencija 101), Jernej Smisl (Nova KBM) in Blaž Zupan (Ekonomska fakulteta) ne znajo predstavljati svojega poslovnega in privatnega življenja.

Blaž Brodnjak (NLB)

Pogum

Leta 2012 me je Janko Medja vprašal, če si upam sprejeti izziv, in me povabil, da se mu pridružim pri vodenju Nove Ljubljanske banke. Takrat sem delal v tujini, saj sem zaradi slabih izkušenj z delovanjem v eni od uprav na sončni strani Alp sklenil, da zapustim Slovenijo. Vseeno sem sam pri sebi pustil odprta vrata za vrnitev v domovino, a le, če bi bila zgodba dovolj velika, da bi lahko s svojimi dejanji spreminjal okolje, v katerem živimo. In ta zgodba je bila NLB. Pred nekaj tedni smo uspešno zaključili verjetno najzahtevnejši projekt v slovenskem poslovnem prostoru - privatizacijo Nove Ljubljanske banke. In verjemite, ko te na odgovornost pozivata predsednik vlade in zunanji minister, ko moraš svoje delovanje zagovarjati na sejah vlade, takrat moraš biti odločno, pogumno bitje.

Ko te na odgovornost pozivata predsednik vlade in zunanji minister, ko moraš svoje delovanje zagovarjati na sejah vlade, takrat moraš biti odločno, pogumno bitje. - Blaž Brodnjak (NLB)

Predanost

Besedo predanost sam parafraziram v "All in". Pri meni ni polovičarstva, delam skoraj brez dopusta, kupil sem vse produkte banke, čeprav jih niti približno nisem potreboval, sem pa želel natančno spoznati, kaj ponujamo strankam. Če si prvi na določenem področju, ti prižigaš luč na koncu tunela. Ko pa pelješ skozi ta tunel, je v njem polno ovir, ki si jih pred tem niti ne znaš predstavljati. Če nisi 100 % pripravljen na delo, se ne moreš lotiti zgodbe, ki bo spreminjala okolje in zviševala kakovost bivanja.

Povezanost

Zato, ker ti prižigaš luč na koncu tunela, moraš seveda skrbeti tudi za tiste, ki potujejo s teboj. Sam ne moreš narediti ničesar velikega, ampak moraš motivirati ekipo, ki gre s teboj. Morda niso vsi 100-ostotno angažirani, zato moraš biti ti tisti, ki jih spodbujaš in premikaš naprej. To zahteva ogromno energije, od jutra do večera, ki jo le redko dobiš nazaj, navadno šele takrat, ko opaziš rezultate. Vodja je tisti, na katerega se lahko ekipa vedno zanese in ima ki odgovor tudi v najtežjih trenutkih.

Vodja je tisti, na katerega se lahko ekipa vedno zanese in ima odgovor tudi v najtežjih trenutkih. - Blaž Brodnjak (NLB)

Ponos

Ko dobiš dobre rezultate, pa se je treba znati poveseliti. Pogosto uporabim besedo ponos, a jo vedno uporabim zelo iskreno. Uporabim jo takrat, ko premikamo gorovja. Zadnjih deset let to počnemo v NLB. Naša banka je generično ime za vse, kar je narobe v državi. Ko se v medijih pojavi negativna novica, ob njej vihra naša zastava. Kako spremeniti ta negativizem? Naj najprej v medijih poslušamo in beremo o tem, kako je v NLB vse narobe, potem pa plasiramo naš čudovit oglas? To seveda ne gre. Spremembe lahko nastanejo le z dolgoročnimi procesi. Z dobrim delom nam je uspelo prepričati najuglednejše svetovne vlagatelje in privatizirati banko. Tu nastopita samorefleksija in ponos na ekipo. Zdaj lahko začnemo izpolnjevati naše poslanstvo in se na regijski ravni zavzemati za boljše bivanje ljudi ter uveljavljati našo sistemsko vlogo v družbi. To, kar komunicira naš marketing, bomo tudi v resnici počeli.

Štirje P-ji Blaža Brodnjaka (NLB): pogum, predanost, povezanost, ponos.

Peter Vidmar (Agencija 101)

G. Vaynerchuck - 6 min for 60 years of your life

Na trgu smo lahko dobri le takrat, kadar smo dobri v samem jedru, pri naših vrednotah. Vrednote izhajajo iz nas samih in so del našega podjetja. Na nivoju vrednot se ujamemo tudi s tistimi, za katere radi rečemo, da je z njimi težko delati - denimo z milenijci. Obdati se moramo s pravimi ljudmi, ki nas poberejo ob neuspehih. Le s kolegialnostjo, iskrenostjo, povezovanjem in spoštovanjem nam lahko uspejo velike zgodbe. Dobri odnosi so pomemben dejavnik, tako v poslovnem kot v zasebnem življenju. V dobrem vzdušju delujemo kot homogena celota in se hitreje odzivamo na spremembe.

Le s kolegialnostjo, iskrenostjo, povezovanjem in spoštovanjem nam lahko uspejo velike zgodbe. - Peter Vidmar (Agencija 101)

Peter Drucker - Culture eats strategy for breakfast

Kultura izhaja iz vrednot in je zelo pomembna za delovanje vsakega podjetja. Tudi če imamo vrhunski poslovni model, urejen prodajni lijak, po katerem se prodajne sledi spreminjajo v naše stranke - ko bodo prišle spremembe, se nanje brez ustrezne kulture ne bomo mogli prilagoditi. In spremembe so danes del vsakdana. S kulturo gradimo interni ekosistem, ki omogoča boljše sobivanje in večji učinek zaposlenih. Naj nas ne bo strah deliti svojega znanja, delimo ga tudi s konkurenco in konkurenca ga bo delila z nami. Majhni smo, zato si moramo pomagati. Prenos znanja med branžami in generacijami je zelo pomemben.

Incubus - Drive

Vsi umremo, ampak ne živi vsak. Tako poje Niki Minaj v svoji popevki, ki smo jo uporabili pri nekem projektu in mi je nenehno odzvanjala v glavi. Vsak trenutek v življenju naj bo drugačen, boljši. Glasba ne pozna meja in je močan motivator in inspiracija. Če otrok posluša klasično glasbo, se izboljšajo njegove kognitivne sposobnosti. Glasba nas navdihuje, pomirja, žene naprej, odvisno od situacije. Glasba nas spremlja ves čas, pa se tega morda niti ne zavedamo.

Glasba ne pozna meja in je močan motivator in inspiracija. - Peter Vidmar (Agencija 101)

Arnold Schwarzenegger - Work Your Butt Off

Šport je izjemno pomemben. Če se bomo gibali, bomo poleg fizičnih kapacitet krepili tudi mentalne. Če se fizično sproščamo, nam ostane več prostora za miselni napredek in počeli bomo takšne stvari, kot si jih niti ne moremo zamisliti. Premaknimo sebe, da bomo lahko delali premike in pisali velike zgodbe.

"Premaknimo sebe, da bomo lahko delali premike in pisali velike zgodbe," je eden izmed pospeškov Petra Vidmarja (Agencija 101).

Jernej Smisl (Nova KBM)

The roots of education ar bitter, but the fruit is sweet (Aristotel)

Izobrazbe in znanja ti nihče ne more vzeti. To smo velikokrat poslušali, ko smo se v študentskih letih odločali med učenjem in zabavo. Nekoč je bila izobrazba draga, danes je dostopna bolj kot kadarkoli, a jo je v poplavi različnih vsebin potrebno znati poiskati. Coursera je odlična platforma, na kateri so tečaji, ki jih narediš v dnevu ali dveh. Seveda to ni stvar, ki bi jo dali v svoj življenjepis, je pa odlična platforma za razčiščevanje določenih nejasnosti. Za branje strokovnih tem mi zadostuje revija Harvard Business Review, ki sicer izhaja na dva meseca, a je tako obsežna, da jo je težko prebrati v celoti. Pokriva pa najrazličnejše teme iz poslovnega življenja in nedvomno bo v njej vsak našel nekaj zase.

Nekoč je bila izobrazba draga, danes je dostopna bolj kot kadarkoli, a jo je v poplavi različnih vsebin potrebno znati poiskati. - Jernej Smisl (Nova KBM)

Stopite iz cone udobja

To se nanaša predvsem na menjavo službe. V karieri sem zamenjal tri službe, vse takrat, ko sem se zavedel, da sem v coni udobja. Menjava službe je vedno stresna, težko pa je določiti, koliko časa je primerno, da si na enem delovnem mestu. V coni udobja si takrat, ko je vse enostavno, ko greš mirno v službo in iz nje, brez strahu, kaj bo jutri. Ko ni pozitivnega trenja in različnih pogledov.

Ključna so štiri vprašanja:

  • Kdo je moj nadrejeni, kaj se lahko naučim od njega?
  • Kakšna je perspektiva v organizaciji?
  • Ali mi podjetje nudi izobraževanje?
  • Plača?

An offer you can´t refuse

To je verjetno najbolj znan stavek iz serije filmov Boter. Filme pogledam vsaj enkrat letno, osredotočam pa se na odnose med liki v seriji. Teh odnosov je ogromno, nenehno se gradijo in zapletajo. Grajenje in vzdrževanje odnosov je zelo pomembno tudi v poslu. Ko gre nekaj narobe, moramo sesti za mizo in se pogovoriti. Na silo na dolgi rok stvari ne bodo uspevale.

Ko gre nekaj narobe, moramo sesti za mizo in se pogovoriti. Na silo na dolgi rok stvari ne bodo uspevale. - Jernej Smisl (Nova KBM)

Šport povezuje in združuje

Šport in posel sta neločljivo povezana, številni uspešni gospodarstveniki danes delujejo v športu in tudi na tem področju dosegajo uspehe. Šport in posel imata ogromno skupnega - disciplino, vztrajnost, trdo delo, predanost in sodelovanje v ekipi. Skozi šport pridobiš ogromno vrednot in dobrih lastnosti. Hkrati pa je šport dober povezovalec ljudi, tudi takšnih, ki so lahko zares pomembni za vaš posel.

"Šport in posel imata ogromno skupnega - disciplino, vztrajnost, trdo delo, predanost in sodelovanje v ekipi," pospešek v leto 2019 predstavlja Jernej Smisl (Nova KBM).

Blaž Zupan (Ekonomska Fakulteta)

Trening

Kako definiramo znanje? Prvi nivo znanja je informiranje. Berete, gledate posnetke in veste, da obstaja blockchain tehnologija. Drugi nivo je razumevanje. Sodelujete na delavnici, se izobražujete, preučite primere in razumete, kaj je blockchain. A to še ni dovolj, za to znanje vas nihče ne bo plačal. Vrednost znanja je v uporabi znanja, v uporabi blockchaina. Odgovor, kako pridemo do tega se skriva v športu: trening. Proces je sestavljen nekako tako. Najprej ugotovimo sestavne dele področja, nato sestavne dele razvrstimo po težavnosti. Prve poizkuse delamo v varnem okolju, kjer so dovoljene napake. Gre za kontinuiran proces, ki je v določeni fazi tudi naporen. Učenje se začne, ko greš iz svoje cone udobja. Podobno kot pri športu, si tudi v poslu razdelimo vloge, preučimo konkurenčno ekipo oziroma podjetje ter spoštujemo svojega trenerja oziroma nadrejenega.

Učenje se začne, ko greš iz svoje cone udobja. - Blaž Zupan (Ekonomska fakulteta)

Mindfulness

Slovenski prevod te besede je čuječnost. Z njo izboljšujemo spomin, pozornost, socialne veščine, samozavest in zmanjšujemo tesnobo, stres in utrujenost. Recept se sliši preprosto, popolnoma se osredotočite na eno stvar in pozabite na vse drugo. Opazujte otroke, kako se popolnoma predajo neki stvari, igrači, predmetu in popolnoma pozabijo na svet okoli sebe. Mindfulness je danes pomembna tema v poslovnem svetu, znašla se je na naslovnici revije Time, članke o tej temi najdete v najrazličnejših poslovnih revijah. Vaš prvi korak pri spoznavanju te teme je lahko Mindfulwork, dokaz, da je tema zares mainstream, pa je knjiga Mindfulness for dummies.

Recept se sliši preprosto, popolnoma se osredotočite na eno stvari in pozabite na vse drugo. - Blaž Zupan (Ekonomska fakulteta)

Humor

Poglejte si svoje otroke. Koliko se smejete vi in koliko se smejejo oni. Humor je znanstveno potrjen pospešek, a je zelo tvegan, če ga uporabite napačno. Obstaja kopica strokovnih člankov in celo treningi, kako humor pripeljati v vašo ekipo in ga dodati vašemu odnosu s strankami.

Optimizacija odnosov

Harvardska univerza v enem izmed projektov proučuje življenje 1000 ljudi ter ugotavlja, kaj so elementi sreče in dolgega življenja. Genetika je pomembna manj, kot si včasih mislimo. Tudi denar in slava nista najpomembnejša, ključ do srečnega življenja so dobra in kvalitetna razmerja. Kako dobro se počutimo v družbi našega partnerja, družine, prijateljev, sodelavcev ...

"Ključ do srečnega življenja so dobra in kvalitetna razmerja," nas v leto 2019 pospremi Blaž Zupan (Ekonomska fakulteta).

Zapis je nastal na podlagi novembrskega mesečnega srečanja DMS.

Foto: Nejc Lasič. Celotno fotogalerijo si lahko ogledate TUKAJ.

Povezane teme

Drugi zapisi na temo

o dms

Več kot

700

članov
Več kot

300

zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam
VEČ KOT 280 UR IZOBRAŽEVANJ
MREŽENJE Z VEČ KOT 700 ČLANI
večkot 70 dogodkov letno
spoznajte vse prednosti članstva
v društvu
razišči NIVOJE članstvA
dostavljamo NOVICE IZ SVETA
MARKETINGA
prijava na e-novice