V Sloveniji si sponzorji želijo več kot le napis na dresu ekipe ali tablo ob igrišču. Želijo si sponzorskih aktivacij, želijo vedeti, kako bo potekala poraba sredstev, želijo si sponzorski rezultat.

Kot je v pogovoru na dogodku Športnega središča povedala Ditka Maučec (United Group), je Slovenija na področju sponzorstva korak naprej kot druge države v regiji. Telemach, ki je član United Group, s Košarkarsko zvezo Slovenije sodeluje že 15 let, sprva le kot sponzor prve košarkarske lige, nato pa se je sodelovanje razširilo.

Po besedah Ditke Maučec je sponzorstvo na začetku doprineslo k prepoznavnosti znamke in dvigu zavedanja o znamki. Danes je prepoznavnost Telemacha na veliko višjem nivoju in »v Sloveniji zdaj vsi povezujejo Telemach in košarko.«

Ko se podjetje odloči za sponzoriranje, se mora poistovetiti s tem športom oziroma dejavnostjo. Zavedati se mora, da bo le dolgotrajno sodelovanje prineslo uspeh. »Telemachovo sponzorstvo ni bilo uspešno zaradi zmage na evropskem prvenstvu ali zaradi Luke Dončiča, uspeh se je zgradil že pred tem. Če bi s športom sodelovali le v času uspehov, nihče ne bi vedel, da je bil Telemach sponzor in vse bi bilo pozabljeno v naslednjem trenutku.«

Strukturirana delitev sponzorskih sredstev

Tudi v Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) si želijo dolgoročnih partnerstev, saj ta prinašajo stabilnost, vsako nadaljnje leto sponzorstva pa prinaša globlje sodelovanje, je pojasnil Aleš Križnar (KSZ). Naloga zveze je po njegovih besedah, da igralcem zagotovijo kar najboljše pogoje za igranje, sami pa delujejo v ozadju in skušajo na najboljši možen način povezati želje sponzorjev z igralci. Zavedajo se namreč, da je sponzorstvo dvosmerni odnos in da je sponzorjem treba ponuditi nekaj več, sicer ne gre pričakovati dolgoročnega sodelovanja. V KZS-ju so se tako leta 2015 odločili, da sponzorstva razdelijo na različne selekcije, projekte, tabore in na ta način skušajo zagotoviti čim več denarja za delovanje tako članskih reprezentanc kot mlajših ekip.

Prednost dolgoročnega partnerstva je po njegovih besedah tudi v tem, da partner razume, kdaj je mogoča aktivacija in kdaj ne. Ko so na vrsti t. i. okna, zbori reprezentance za le nekaj dni in majhno število tekem, je izjemno težko igralce vključiti še v sponzorske obveznosti. V takšnih primerih se potem odločajo za bolj osebne pristope, ekskluzivne zgodbe.

Ekipa ceni vsakega sponzorja, saj se zaveda, da so sponzorji pomemben del financiranja KZS, ki lahko na ta način za igralce poskrbi na najvišjem nivoju, je povedal kapetan slovenske košarkarske reprezentance Edo Murić. Dolgoročno sodelovanje s Telemachom je po njegovih besedah prineslo tudi pristne odnose. »V reprezentanci sem že 12 let, Telemach je zraven od mojih reprezentančnih začetkov in v teh letih ne sodelujemo le poslovno, ampak delujejo kot naša družina. S člani ekipe, ki prihaja na snemanje, smo se spoprijateljili, dobro se poznamo in na snemanjih vlada sproščeno vzdušje

Tudi sam meni, da je sponzorske obveznosti težko izpolniti med reprezentančnimi okni. V zadnjem oknu je celotna ekipa imela le en skupen trening, na kratke reprezentančne zbore nikoli ne pride 12 istih igralcev, zelo dobro je, če je istih vsaj sedem. Priložnosti za snemanja je tako več med pripravami na velika tekmovanja.

V regiji manj aktivacij – dovolj je le napis na majicah

Edo Murić je med drugim igral tudi v beograjskem Partizanu. Povedal je, da je tam aktivacij sponzorstev, kot jih poznamo v Sloveniji, manj. Športni navdušenci tam bolj intenzivno spremljajo šport, obiskujejo tekme in za sponzorje ter njihovo prepoznavnost so dovolj napisi na dresih ter ob igrišču, s čimer se strinja tudi Ditka Maučec. Telemach Bosna je namreč sponzor tamkajšnje košarkarske zveze. Ker veliko več ljudi prihaja na tekme, druge aktivacije po njenih besedah niso potrebne. Aleš Križnar je dodal, da je v državah, kot sta Hrvaška in Srbija, lažje pridobiti del financiranja na nivoju države, v Sloveniji pa zveza od 60 do 80 odstotkov denarja pridobi na trgu, zato mora biti sodelovanje s sponzorji bolj aktivno.

Edo Murić ima sicer tudi osebnega sponzorja, a s Telemachom sodeluje najdlje. Če v produkte sponzorja ne verjame, se za sodelovanje ne bo odločil. Največji delež prihodkov v življenju košarkarja predstavlja igranje za klub, igranje za reprezentanco pomeni predvsem čast, je dejal kapetan. Imajo pa najbolj uspešni igralci na svetovni ravni sponzorje, ki zagotavljajo športno opremo, med njimi tudi Luka Dončič.

Ob tem je Aleš Križnar dejal, da se v Sloveniji še ne znamo zavedati, kaj Luka Dončič pomeni v svetu. Na zvezi se tako srečujejo z različnimi pogoji, ki jih opredeljuje njegov agent. Tako se kot igralec reprezentance sam ne sme pojavljati nikjer, nastopiti mora skupaj z nekaj drugimi igralci. Za zvezo njegova pripravljenost igrati za reprezentanco veliko pomeni. Mlade navdušuje nad košarko, tako se jih vedno več odloča za treniranje, prinaša večjo medijsko pozornost, kar se pozna predvsem na družbenih omrežjih.

Kako pa so igralci pripravljeni na sodelovanje s sponzorji in komuniciranje?

Edo Murić je dejal, da fantje v moški reprezentanci s tem nimajo težav, saj so vsi zelo sproščeni. Aleš Križnar pa je dodal, da tudi članice ženske članske reprezentance poznajo svojo vlogo in vedo, kako komunicirati. Mlajšim pa na zvezi pomagajo v največji možni meri. Pri ekipnih športih je sicer po njegovih besedah morda nekoliko lažje, saj ni izpostavljen posameznik, ampak gre vedno za vsaj del ekipe.

S finančnimi vidiki in tem, če bo njihov uspeh prinesel tudi neposreden vpliv na poslovni uspeh sponzorja, se sicer člani reprezentance ne ukvarjajo. Zavedajo se, da brez sponzorjev ne gre, je dejal Edo Murić, saj so sredstva za uspehe na prvenstvih ali olimpijskih igrah nizka. Sami se osredotočajo na igro, na to, da ljudem ostanejo v najlepšem spominu, saj imajo tudi skupaj najlepše spomine prav z igranja za reprezentanco.

Ditka Maučec je ob tem dodala, da poslovni rezultati podjetja niso neposredno povezani z uspehom sponzorirancev. »Je pa zelo pomembna vidnost, prepoznavnost, mogoče tudi malo več prodaje, ker smo bolj vidni.« Po njenem mnenju je pomembno tudi zadovoljstvo zaposlenih, ki so zelo ponosni na Telemachovo sponzorstvo slovenske košarke. A rezultat zelo vpliva na sredstva in pridobivanje sponzorjev, je dejal Aleš Križnar. Če ni uspehov, uvrstitev na najvišja tekmovanja, ni tekem in sponzorjem ni kaj ponuditi. Ditka Maučec je dodala, da sponzorji seveda pričakujejo uspehe, ki so jih pripravljeni plačati, sponzorske pogodbe pa so sestavljene iz fiksnih in variabilnih delov. »Sponzorstvo je posel, ne dajemo denarja, ker smo dobri po duši, ampak želimo nekaj od tega,« je še dejala, in poudarila, da se je treba sponzorstva lotiti z mislijo, da gre za večletni projekt, sodelovanje pa bo potekalo v dobrem in slabem.

VČLANI SE

Povezane teme

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

600

članov
Več kot

400

STROKOVNIH zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam
VEČ KOT 280 UR IZOBRAŽEVANJ
MREŽENJE Z VEČ KOT 600 ČLANI
več kot 50 dogodkov letno
spoznajte vse prednosti članstva v društvu
razišči ČLanske pakete
dostavljamo NOVICE IZ SVETA
MARKETINGA
prijava na e-novice