Tudi v letošnjem letu smo za vas pripravili izbor vsebin in priporočil, ki so navdušili člane Društva za marketing Slovenije. V priporočilih Poletno branje boste našli predloge za branje (knjig, člankov, zapisov …), gledanje (filmov, serij, oddaj …) in poslušanje (podcastov …). Vsebine so raznolike, vse od osebnega in kariernega razvoja pa vse do lahkotnejših vsebin za sprostitev. Seznam predlogov bomo tokom poletja še dopolnjevali.
Jerneja Faletič (Triglav Skladi)

Knjiga:

  • Margaret Atwood: trilogija Oryx and Crake, The Year of the Flood, MaddAddam. Atwood v zadnjih letih širša javnost pozna predvsem po Deklini zgodbi, je pa vredno prebrati tudi njena ostala dela. Priporočam prav vse, kar je spisala, izpostavljam pa trilogijo romanov, ki se ravno tako dogajajo v distopični prihodnosti, ko ostanejo žive posamezne skupinice ljudi, potem ko človeštvo zdesetka smrtonosen virus, ki je bil (sicer zanalašč) izpuščen med ljudi. Zveni vsaj malo znano? :) Romani so izšli 2003, 2009 in 2013, torej je Atwood res mojstrica napovedovanja dokaj realne prihodnosti. To namreč še zdaleč ni edina stvar, ki jo je srhljivo točno napovedala v tej trilogiji.

Članek:

  • Če kdo še ni prebral nedavnega prispevka na portalu N1 Info, intervjuja z dr. Davidom Dunningom, enim od "očetov" Dunning-Krugerjevega učinka, ga Jerneja močno priporoča. Predvsem si moramo vsi zapomniti ta del: "Ko nekdo sliši za Dunning-Krugerjev učinek, ne bi smel razmišljati, kako zmotno se vidijo drugi, temveč bi morali prevprašati samega sebe."

Serija, film:

  • Priporoča kar dve seriji, obe opazujeta družbo, ena je čustvena, druga pa zabavna. Prva je After Life, ena od mojstrovin Rickyja Gervaisa, ki je, poleg tega, da je provokativen komik, tudi pronicljiv in senzibilen avtor. V tej seriji se to pokaže v vsem sijaju, saj je After Life čustvena, grenkosladka serija o vdovcu, ki poskuša preživeti vsakdan po smrti svoje žene. Serija, ob kateri se jokaš, smeješ, in spet ugotoviš, da so drugi ljudje najboljša stvar, ki se lahko zgodi človeku.
  • Druga pa je lahkotna in obenem družbenokritična Crazy Ex-Girlfriend, serija, ki se je sicer končala že pred nekaj leti, a ostaja aktualna in zabavna. Rachel Bloom, soavtorici serije in glavni igralki, je uspelo v celotno serijo in še posebej v glasbene točke, ki jih je v vsaki epizodi kar nekaj, spraviti zabavne, a realne komentarje o družbi. In brez skrbi - glasbene točke niso ne prisiljene ne vsiljive in niti osladne, kar je dosežek samo po sebi.

Podcast:

  • Everyone Hates Marketers, Louis Grenier. Nisem edina, ki ga priporočam v tem poletju, in že po eni epizodi bo vsem jasno, zakaj. Louis je človek, ki ne dolgovezi in to zahteva tudi od svojih gostov. Marketingaš, ki zna gostiti tudi Neila Patela, s katerim se sicer fundamentalno ne strinja glede tega, kako naj bi izgledal (vero)dostojen marketing, na način, da je epizoda poslušljiva in konstruktivna.
Katja Hrovatin (Luna \TBWA)

Podcast:

  • Business Movers. Skozi pripoved povzame poslovno pot najuspešnejših poslovnežev - od vseh izzivov do njihovih rešitev za uspeh. Ravno prav, če imaš dobre pol ure jutranje vožnje do službe 🙂.
Katja Hrovatin priporoča podcast, ki je ravno prav, če imaš dobre pol ure jutranje vožnje do službe.

LUNA BOOK CLUB

Luna \TBWA je z nami delila še nekaj knjig iz internega bralnega kluba "LUNA BOOK CLUB". So bolj strokovne, ampak primerne tudi za poletje:

Iztok Sila (Sila&Modic Consulting)

Članki:

  • Odpiramo vrata tujine (Barbara Hribar, Boštjan j. Turk – Svet kapitala). Serija člankov o državah, kjer avtorja predstavita države v obliki poljudne analize trga – tako za privatne kot tudi poslovne namene.

Serija:

  • Borgen. Danska politična serija, ki predstavlja blišč in bedo politike. V demokraciji, ki je stara več kot 130 let, kjer so tudi medosebni odnosi posledica političnih iger…

Portal:

Veronika Osolin (ŠSDMS)

Knjige:

Serije:

  • Penguin Town. Dokumentarna serija.
  • The Crown. Serija življenju kraljice Elizabete II, govori o zanimivih podrobnostih, ki jih morda ne veš o zgodovini Velike Britanije :).

Aleš Udir (Iskratel)

Članka:

Serije:

Aleš Udir nam priporoča kar dva uporabna članka. Prvi je namenjen osebam na vodstvenih položajih in tistim, ki so na poti tja, drugi pa vsem, ki bi želeli prispevati k bolj trajnostni prihodnosti.

VČLANI SE

Svoja priporočila lahko delite z nami. Pošljite jih na naš e-mail naslov.

Povezane teme

No items found.

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

700

članov
Več kot

300

zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam
VEČ KOT 280 UR IZOBRAŽEVANJ
MREŽENJE Z VEČ KOT 700 ČLANI
večkot 70 dogodkov letno
spoznajte vse prednosti članstva
v društvu
razišči NIVOJE članstvA
dostavljamo NOVICE IZ SVETA
MARKETINGA
prijava na e-novice