Tudi v letošnjem poletju za vas pripravljamo izbor vsebin, ki so navdušile člane Društva za marketing Slovenije. V priporočilih za poletno branje boste našli nasvete tisti, ki iščete literaturo za vaš osebni oziroma karierni razvoj, na svoj račun pa boste prišli tudi tisti, ki iščete lahkotnejšo literaturo. Seznam bomo tekom poletja pridno osveževali.
Aleksandra Brank (CX Institute)

Resno poslovno branje:

Jeanne Bliss: Chief Customer Officer 2.0

Jeanne Bliss: Would you do that to your mother? (The "make mom proud" standard for how to treat your customer)  

Inspirativno življenjsko branje (soočanja na tak in drugačen način):

Randy Pausch: Last Lecture

Sheryl Sandberg: Option B

Malce drugače (ali kdo je tu nor???):

Andrej Perko, Janez Rugelj: Zablode psihoterapije

Za nasmejati in nostalgijo:

Lazar Džamić: Cviječarnica u kuči Cveća (zakaj je Alan Ford uspel v bivši Jugi)

TV in filmi:

Serije na HBO: Černobil (za zamisliti) in Milijarde (za sprostiti)

Razstava - za pomladitev in poživitev:

50 let Alana Forda v Narodni galeriji (MUST GO!!!)

Članica UO DMS Aleksandra Brank (CX Institute) priporoča široko paleto vsebin - od strokovne literature do bolj sproščenega branja.
Jernej Smisl (Nova KBM)

Marcella Hazan: Macrella's Italian Kitchen - Za vse ljubitelje italijanske kuhinje.

Prof. Juan Serrano TEDx Talk predavanje

Za sprostitev - serija Lucifer na Netflixu

Aleksandra Kregar Brus (Atlantic Grupa)

Young, Weiss, Stewart: Marketing Champions  – Odlična knjiga s praktičnimi primeri in usmeritvami, kako povečati vpliv in moč marketinške funkcije v podjetju.

Reeves, Haanes, Sinha: Your strategy needs a strategy – Knjiga, ki razkriva, da ne obstaja univerzalna »one size fits'all« strategija, temveč se ta oblikuje glede na različna okolja in na stanje podjetja.

Leinwand, Mainardi: Strategy that works – odlična knjiga, ki govori o pomenu voditeljstva pri uvajanju sprememb, kako pomemben je pravilen top-down pristop.

Za reinvencije na nivoju podjetja ali tudi na osebnem nivoju je pravšnje branje knjiga Nadie Zhexembayeve. Overfished Ocean strategy. Tudi njena zadnja knjiga Titanic Syndrome ima kar nekaj zanimivih opomnikov o korporativni bolezni arogance, sedenja na preteklih uspehih in nezmožnosti prepoznavanja novih dejstev in sprememb.

Aleksandra Kregar Brus (Atlantic Grupa) v svojih priporočilih za poletno branje izpostavlja predvsem vsebine, ki marketingašem odkrivajo nova znanja na področju strategije.

Sandra Kecman (Bisnode)

Kevin Ashton: How to Fly a Horse - Vedno me je zanimalo, kaj je novo, kaj je inovacija in kako priti do nje … ali so določeni ljudje rojeni kreativci ali se tega lahko naučimo?! Knjiga, ki te pusti “pametnejšega”. :)

Adam M. Grant: Daš in dobiš - Če kdaj razmišljate o tem, da napredujejo samo tisti, ki nič ne vračajo družbi in izkoriščajo svoj položaj, bo ta knjiga odlična popotnica za naprej. Zgodbe ljudi, ki so dali več, kot so dobili, me vedno pogrejejo pri srcu.

Michelle Obama: Becoming - Zgodba nekdanje prve dame Združenih držav Amerike, ki skozi spomine predstavi svoje življenje. Rojena je bila z močnim čutom do sočloveka in njena zgodba je predvsem zgodba o neprestanem razvijanju in rasti.

Sunil Mithans: Digital Intelligence - Napisana sicer kot strokovna literatura, vendar na preprost način razloži, kako se današnja tehnologija razvija, katera znanja potrebujemo, da lahko naše podjetje lahko preživi v digitalni eri.

Rupi Kaur: Milk and Honey - Novodobna pesniška zbirka mlade pesnice, ki je vredna branja. Obravnava vse pomembne tematike današnjega časa: ženskost, spolnost, ljubezen, feminizem, migracije ... Preprosto čudovita knjiga, ki se jo bere počasi ob kozarcu vina.

Med drugim Sandra Kecman (Bisnode) za poletno branje priporoča tudi knjigo nekdanje prve dame ZDA - Michelle Obama.

PREDAVANJA:

Netflix // Brené Brown: The Call to Courage - Eden od boljših govorov o tem, kaj pomeni izbrati pogum namesto udobja, kako močno na nas lahko vpliva strah. Predstavljeno skozi humor.

Netflix // Abstract: The Art of Design - Odgovor na to, kako dizajn spreminja naš svet in vpliva na naš vsakdan.

PODCASTI:

Directionally Challenged - podcast za vse, ki so v svojih tridesetih / štiridesetih letih in so kot mlajši mislili, da bodo do tridesetega leta vedeli vse, kar je treba vedeti o življenju, vendar smo ugotovili, da ne vemo nič in ponosno raziskujem življenje naprej. Podcast obravnava različne tematike o karieri, zdravju, premagovanju strahu, ljubezni … Zame je bila
najboljša epizoda s pisateljico Monico Berg- Fear is not an option.

The Growth Show - Hubspot vsak teden predstavi novo podjetje, ki spreminja naš svet na bolje.

Simona Špilak (BOC Institute)

Joe Navarro: What Every BODY is Saying - Če želite bolje razumeti druge, nekaj nasvetov bivšega FBI-jevca. Tudi za vse ljubitelje kriminalistike :)

Debbie Ford: The Dark Side of the Light Chasers - Knjigo sem dobila v dar pred 13 leti! Prebirati pa sem jo začela šele sredi lanskega leta. Do danes sem jo prebrala že drugič. Preberite jo, če želite bolje spoznati sebe in kakšno bogastvo raznolikosti ter briljantnosti nosimo v sebi, a na to včasih pozabimo. Knjiga je prevedena v slovenščino z naslovom “Temne strani iskalcev svetlobe”, vendar je ni mogoče več kupiti.

Daniel Goleman: Primal Leadership - Navdušena sem nad to knjigo, ker postavlja uporabo emocionalne inteligence v poslovni kontekst in ker mi je pomagala razumeti, kako lahko posameznik šele takrat, ko ima visoko stopnjo samozavedanja, uspešno upravlja (socialne) odnose in vodi druge. Več kot 5 let stara knjiga, ki je postala klasika tudi na univerzah in pri mojem delu.

Gérard Collignon, Pascal Legrand, John Parr: Parlez-vous Personality - Za uspešno vodenje in dobre odnose je aktivno poslušanje ključnega pomena, ker je znak spoštovanja našega sogovorca. Pri tem nam pomaga poznavanje različnih osebnostnih tipov. Knjiga je tudi osnova za moje delo pri coachingu in osebnostno profiliranje, ki ga izvajam. Toplo priporočam vsem, ki bi radi razumeli, zakaj z določenimi ljudmi “kliknemo” takoj in zakaj nam drugi “dvignejo pritisk”. Vse je v komunikaciji in načinu, kako izražamo naše misli in čustva.

Angela Duckworth: GRIT: The Power of Passion and Perseverance - Knjiga je prevedena v slovenščino z naslovom “Predanost”, kar je zame enkraten prevod “grita”, ki govori o tem kaj nas poganja, zakaj vztrajamo, zakaj ne odnehamo in to počnemo z zadovoljstvom. Garamo, vedno strastno.

Desa Muck: Pasti življenja - Dobila sem jo kot rojstno-dnevno darilo lani in je neverjetna sprostitev za poletno branje. Desa zna tako neznansko preprosto zabavati s pisano besedo in vedno mi privabi nasmešek na ustnice, ko jo prebiram.

Simona Rituper: Kuharica brez licence - Avtorica, pisateljica je moja sošolka iz gimnazijskih časov v Murski Soboti! Toplo priporočam v branje, ker je knjiga odlična mešanica humorja, izzivov osebnostne rasti in seveda - ljubezenskih zapletov. Nikakor ne smete zamuditi poglavja s parfumom in dlakami. Pa ni potrebno, da vas zanima kuhanje, da bi prebrali knjigo od “Rituperove”.

Simona Špilak (BOC Institute) podaja celo kopico zanimivih predlogov za poletno branje - tako lahkotne vsebine kot tudi literature za osebno in poslovno rast.
Ajda Cehner (Doorson)

Marty Neumeier: The Brand Flip - Tisti, ki ga zanimata blagovne znamke in design management, bo v tej knjigi zagotovo našel priročno čtivo za vroče poletne dni.

Ana Cergolj Kebler (Zavarovalnica Triglav)

James Clear: Atomic habits (na voljo tudi kot audio knjiga, odlična za poslušanje med tekom) - Knjiga, ob kateri bralec doživlja cel kup "aha" trenutkov o tem, zakaj mu ni uspelo obdržati dobrih navad in zakaj se je tako težko znebiti slabih. Ni še ena v vrsti knjig za osebno rast, ampak odličen sopotnik neperfekcionistov in tistih, ki si na prvo mesto osebnih kompetence ne pripišejo stroge discipliniranosti. Odlična knjiga na poti do malo boljše različice sebe.

Maja Treven (SKB)

Ken Blanchard: Pljusk pohval – Kaj nam navadno ne gre prav dobro od rok, a je tako enostavno. Nasveti so uporabni tako v poslovnem svetu kot tudi v privatnem (družinskem, prijateljskem).

Hamdi Ulukaya | TED2019: The anti-CEO playbook – Veliko govorimo o ljudeh, a jih tako težko dajemo v ospredje.

Helena Kunavar (Založba Rokus-Klett)

Florence Williams: Narava zdravi in popravi - Zakaj narava pripomore, da smo srečnejši, ustvarjalnejši in bolj zdravi.

Lan Vuga

Seth Godin: This is marketing - Knjiga o temeljih marketinga, ki jih je po mojem mnenju potrebno poznati in razumeti.

VČLANI SE

Foto: Nejc Lasič

Povezane teme

No items found.

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

700

članov
Več kot

300

zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam
VEČ KOT 280 UR IZOBRAŽEVANJ
MREŽENJE Z VEČ KOT 700 ČLANI
večkot 70 dogodkov letno
spoznajte vse prednosti članstva
v društvu
razišči NIVOJE članstvA
dostavljamo NOVICE IZ SVETA
MARKETINGA
prijava na e-novice