Skorajda vsak uspešen podjetnik ima dodelano marketinško zgodbo o tem, kako je uspeh dosegel z vztrajnostjo pri uresničevanju svoje vizije. Sandi Češko ni eden izmed teh podjetnikov. Pove iskreno: "Jaz sem tisti, ki ni imel nobene vizije. Začeli smo prodajati edino, kar smo imeli, ko smo končali fakulteto - znanje."

Skorajda vsak uspešen podjetnik ima dodelano marketinško zgodbo o tem, kako je uspeh dosegel z vztrajnostjo pri uresničevanju svoje vizije. Sandi Češko ni eden izmed teh podjetnikov. Pove iskreno: "Jaz sem tisti, ki ni imel nobene vizije. Začeli smo prodajati edino, kar smo imeli, ko smo končali fakulteto - znanje," se na marketinškem zajtrku v pogovoru s Primožem Hvalo spominja svojih podjetniških začetkov, ki morda res niso bili obetavni, a že po nekaj letih se je kolo obrnilo: podjetja so potrebovala znanje pri povezovanju računalnikov v mreže in nastopila je njihova priložnost.

ZAČETKI STUDIA MODERNA PRED NESLUTENIM USPEHOM   

Vzporedno z računalniškim podjetjem se je začela razvijati tudi najuspešnejša zgodba Sandija Češka - Studio Moderna, ena redkih slovenskih multinacionalk. Kot pove, začetne zgodbe v Studiu Moderna niso bile plod vizije in strateškega načrtovanja, ampak posledica odprtosti za priložnosti in poguma. "Kolega mi je predstavil Kosmodisk in kot racionalen Slovenec nisem verjel, da kos plastike lahko deluje. Vseeno sem ga razdelil nekaj prijateljem v preizkus in bil presenečen - vsi odzivi so bili izjemno pozitivni. Negativnih učinkov ni bilo, zato smo rekli, da preizkusimo to kot stranski posel, torej poleg računalniškega podjetja, ki smo ga imeli s prijatelji." A izkazalo se je, da je prodaja Kosmodiska v Studiu Moderna rasla hitreje kot računalniško podjetje - in vse ostalo je zgodovina.

STRAN S PREDSODKI IN PREDPOSTAVKAMI

"Moj oče je vedno dejal, da je vsako delo častno, tudi pometanje, a karkoli delaš, moraš delati bolje kot drugi," pravi direktor Studia Moderna. Morda je tudi zato preizkušal stvari, do katerih je sprva gojil predsodke. "Tudi nad TV prodajo na začetku nisem bil navdušen, zdela se mi je nekaj negativnega," prizna, podobno kot pri Kosmodisku. Poudarja, da je naša največja past predpostavljanje - mislimo, da vse vemo.

Moj oče je vedno dejal, da je vsako delo častno, tudi pometanje, a karkoli delaš, moraš delati bolje kot drugi.

"Na srečo se sam nisem pustil zapeljati predsodkom. Pomembna je zdrava kmečka logika, če tega ne razumeš, si izgubljen. Treba je biti prizemljen," pravi. "Ljudje radi mistificiramo in si izmišljamo nove, všečne fraze," pravi in pove anekdoto o Napoleonu, ki je pred komunikacijo ukaza svoji vojski ukaz povedal svojemu varnostniku pred šotorom. Če ga ta ni znal ponoviti, je ukaz spremenil, da je bil razumljiv vsem.

INTERNACIONALIZACIJA PRIŠLA PO NAKLJUČJU 

Po uspešnem začetku s TV prodajo na POP TV v Sloveniji mu je ameriški direktor prodaje ponudil kontakt na njihovi novi televiziji na Slovaškem. "Prvič sem bil na Slovaškem, pojma nisem imel. Ampak ko začneš, že najdeš rešitve - če bi prej vedel vse nevarnosti, sploh ne bi šel v to. Šest mesecev za tem so nas povabili še na Poljsko." Kot poudarja, je bil to začetek internacionalizacije, brez vizije in strateškega načrta: s spontanostjo in zdravo kmečko pametjo. Njihova glavna prednost je bilo izpolnjevanje obljubljenega. "Ameriski direktor je svojemu prijatelju na Poljskem za našo ekipo rekel - they are professionals and they deliver what they promise [so profesionalci in naredijo, kar obljubijo] in to je bila naša glavna prednost."

SODOBEN MARKETING: RELEVANTEN IN DRUGAČEN

V prejšnji ekonomiji je bilo glavno gonilo to, da je bilo več povpraševanja kot ponudbe, pravi direktor Studia Moderna. "A potrošništvo kot temeljna svetovna religija umira - mi pa smo še vedno ujetniki in služimo na račun potrošništva, kljub temu da je ponudbe preveč. Zato moramo delati na tem, da smo relevantni, da smo drugačni." Po njegovem v potrošnike prodira zavest o tem, kje je bil proizvod narejen, kako je bil narejen - nič več ni gonilo le želja po novem in po kopičenju stvari. "CEO Wallmarta je lepo povedal - tudi če pride vsa moč denarja nazaj v denarnice naših kupcev, ljudje ne bodo več kupovali na isti način," pravi. "Klasično oglaševanje je danes še vedno vodilni trend, ampak njegova moč hitro upada. Nedavno sem bral analizo, kako so v ZDA najbolj rastle nekatere kozmetične blagovne znamke, ki so ukinile tradicionalni način oglaševanja."

Glavno gonilo je za Studio Moderna še vedno televizija, a Sandi Češko poudarja rast spleta in priložnosti, ki jih ponuja. "Navadno oglaševanje je stvar preteklosti, deluje samo še za največje blagovne znamke. Najbolj uspešne blagovne znamke v ZDA so tiste, ki so šle na družbena omrežja, ponujale relevantno vsebino. Danes moraš biti relevanten. Relevanten pa si tako, da poveš stvari, ki so koristne uporabniku," opozarja in dodaja, da skušajo v njegovem podjetju biti drugačni tako, da ne prodajajo, ampak izobražujejo.

"Mi ne prodajamo mešalnika, ampak izobražujemo ljudi, kako naj bolj zdravo živijo. Naša moč danes je v neoprijemljivem, v blagovnih znamkah, inovacijah, načinih, kako znamo prepoznati prave stvari v proizvodu, kako jih znamo razložiti kupcem. Uspeh naše marketing strategije je v tem, da smo med prvimi v svetu šli v multi-channel marketing, danes temu raje rečem 'total retail'. Mi našega kupca ne silimo, da pride v našo trgovino, da obišče naše spletne mesto, da pokliče našo telefonsko številko, naš moto je, da bomo za kupca poskrbeli informativno na vseh medijskih platformah in da mu bomo omogočili nakup kjerkoli bo zanj najbolj ugodno. Včasih je to lahko tudi pri naši 'konkurenci'. To je naša moč - razumemo kupca, razumemo govorico kupca in ta je povsod enaka," pojasnjuje Sandi Češko.

IZZIVATI IN SE SPRAŠEVATI

Sandi Češko poudarja, da danes znanje ni več atribut - že skorajda vsi znajo vse. Ključen atribut uspešnega posameznika je, da je izzivalec - nekdo, ki se ne sprijazni z obstoječo situacijo. "Uspešen je tisti, ki se sprašuje, zakaj nekaj počne, ki je izzivalec, nekdo ki se ne sprijazni in ki ne predvideva. Vedeti moramo, kaj delamo, za koga delamo in ali smo relevantni. Upravičiti moramo svoj obstoj - in to ni samo to, kako velik proračun boš imel in kako boš najbolj všečen," poudarja.

Uspešen je tisti, ki se sprašuje, zakaj nekaj počne, ki je izzivalec, nekdo ki se ne sprijazni in ki ne predvideva.

Zaključuje, da so trajne komponente neoprijemljive - gre za odnose v podjetju, med podjetjem in kupci ter dobavitelji, hitrost reagiranja na trende, na problem, na posamezne zahteve in podobo. To je tisto, česar se ne da meriti količinsko, kot na primer ure, ki jih zaposleni prebije v podjetju, te mehke komponente danes spreminjajo svet hitreje kot katero koli merljivo sredstvo - stroji ali število novih trgovin, zaposlenih, itd.

Zapis je nastal na podlagi februarskega marketinškega zajtrka.

VČLANI SE

SANDI ČEŠKO PRIPOROČA:

  • Knjiga The end of advertising as we know it (Sergio Zyman)
  • Intervjuji s Stevom Jobsom
  • Obisk konference DLD v Münchnu

FOTOGALERIJA (Facebook DMS)

Povezane teme

No items found.

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

600

članov
Več kot

400

STROKOVNIH zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam