Tekme evolucije ne zmaga najlepši, najboljši, najstarejši, tisti z največ poznanstvi ali tisti z najbolj definiranimi procesi. Tekmo evolucije zmagujejo samo in zlasti tisti, ki se najbolj prilagodijo obstoječi situaciji.

To nam je popolnoma jasno, ko gledamo razvoj živali. Tudi pri človeški zgodovini je evolucija smiseln izraz – od jamskih ljudi, etruščanov, srednjega veka, industrijske revolucije ... kar impresivno, kajne? O tem smo se učili v šoli. A znamo pozabiti, da evolucija ni stvar biološkega ali zgodovinskega učbenika. Dogaja se neprestano. Neprestano se vrste razvijajo, neprestano se človek spreminja, neprestano podjetja nastajajo ... in izumirajo. Preživijo le najbolj prilagodljivi.

Ljudje smo s tehnološkim razvojem evolucijo prestavili v 36-to prestavo. Še nikoli se človekovi možgani niso tako hitro spreminjali. Še nikoli se odnosi niso tako hitro gradili. Še nikoli trg ni bil tako negotov. Še nikoli organizacije, podjetja niso potrebovala tako hitrih sprememb. Še nikoli se nam ni bilo treba toliko naučiti! Še nikoli nismo bili bolj zmedeni, česa se sploh učiti. Kam bo šel razvoj, kaj bo jutri, katere novosti se bodo prijele, katere veščine bomo potrebovali, katere preobrazbe so tiste prave, ki bodo naše podjetje peljale v rast in prosperiteto? Pri skoraj vsakem scenariju lahko vnaprej vidimo, kako se odvije. Kako se torej odločiti?

Se vam zdi, da se še nikoli niste počutili? Vam povem nekaj? Vsi smo že bili tukaj. In vsi smo sprejeli vrhunske odločitve – super agilne, z upoštevanjem vseh sprememb in razmer, o katerih nismo vedeli prav veliko.

Po mojem mnenju nam je današnja "brzinska" evolucija pripeljala stanje, v katerem smo bili, ko smo bili stari recimo 5 let. Se spomnite, kakšen je bil svet? Velik, poln neznanega ... in poln priložnosti! Nismo se še čisto zavedali omejitev, sistemov, pravil ... in imeli smo možnost postati karkoli! Jaz sem bila noro fascinirana nad možgani (no, še vedno sem) . Zato je bilo logično, da bom možganski kirurg. 30 let odločitev kasneje Microsoftovim partnerjem pomagam pri rasti, požiram znanje o umetni inteligenci in imam čast se družiti z vami na tretji B2B konferenci. Je bil to cilj? Ne, niti predstavljati si ga nisem mogla. Tole je nepredstavljivo boljše!

Danes je naša situacija svet, poln neznanega ... in poln priložnosti. Naša podjetja se lahko transformirajo v karkoli. Mi lahko postanemo karkoli. In v primerjavi s petletnikom imamo izjemno pomembno prednost – imamo izkušnje in ogromno znanja. Še več ga bomo pridobili – ampak saj ga znamo poiskati. Znamo se povezati s pravimi ljudi, znamo izkoristiti lepote interneta, znamo oceniti, katere aktivnosti so profitabilne in katere ne, znamo se odreči kakšni kratkoročni nagradi, zato da bomo na dolgi rok zmagali. Znamo biti odrasli – s strukturo in redom. Popolnoma smo opremljeni, da si lahko spet dovolimo biti radovedni, zvedavi, poskusiti nove stvari. Tokrat bo proces učenja hitrejši. Tokrat bomo imeli še več od njega – osebnostno in poslovno.

Torej, kako danes zmagati v tekmi evolucije? Po mojem mnenju je najboljša prilagoditev današnji situaciji navdušeno in aktivno zavedanje, da se lahko naučimo česarkoli, iskrena želja postati vedno boljši ... in zaupanje v svoje sposobnosti. Res smo odlični!

Dovolite si biti radovedni otroci! Dovolite si razmišljati brez okvirjev, ki smo se jih naučili, brez omejitev, ki smo jih ponotranjili. Dovolite idejam, da postanejo želje in z vašim znanjem in izkušnjami imate v rokah vso moč, da svoje želje tudi uresničite!

"Dovolite si biti radovedni otroci!" priporoča Lea Lipovšek (Microsoft Slovenija).


VČLANI SE

Povezane teme

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

600

članov
Več kot

400

STROKOVNIH zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam