Če se ozrem na nedavne dogodke, ki so zaznamovali Avstralijo, ne morem več spregledati dejstva, da se soočamo s podnebnimi spremembami, ki so posledica našega delovanja. Ali so te spremembe za napredek človeške vrste dobre ali ne, na tem mestu ne bom sodil, nedvomno pa bodo vplivale na svet naših zanamcev.

Izhajam iz dejstva, da našega planeta najverjetneje ne bom zapustil, ne bom se preselil drugam in bo zemlja za čas mojega življenja moj edini dom, pa naj svoj obstanek tu pripišem pomanjkanju tehnologije danes ali pa svoji navezanosti na tukaj vzpostavljeno socialno okolje. Prihodnosti ne moremo napovedati, lahko pa jo predvidimo in se nanjo pripravimo.

Hitrost, s katero se inovacije širijo, konkurenčni pritiski gospodarstva in pospeški v smeri tehnološke dovršenosti ustvarjajo dinamiko sprememb, megatrende z družbenimi, gospodarskimi in s političnimi posledicami. Trajnostni razvoj, pametna mesta, ekologija, ogljični odtis, množica podatkov in umetna inteligenca, vojne in migracije, vzpon novih medijskih platform in nova osrednja vloga Azije je le nekaj megatrendov, ki bodo krojili naša življenja v prihodnjih letih, desetletjih. Nekateri so tudi močnejši od drugih.

Trajnostni razvoj, pametna mesta, ekologija, ogljični odtis, množica podatkov in umetna inteligenca, vojne in migracije, vzpon novih medijskih platform in nova osrednja vloga Azije je le nekaj megatrendov, ki bodo krojili naša življenja v prihodnjih letih, desetletjih. - Simon Cetin (iPROM)

Tehnološke platforme spreminjajo vzorce našega vedenja. Umetna inteligenca postaja vse bolj inteligentna, roboti pri delu nadomeščajo človeka. Na drugi strani pa se zaradi temeljnega poslanstva vsake vrste, torej ohranjanja vrste, posledično soočamo z omejenostjo virov. Do leta 2030 naj bi se povpraševanje po energiji povečalo za tretjino, po hrani pa za polovico. Vse kaže, da se bo v roku petih let tretjina svetovne populacije soočala s pomanjkanjem vode, ne le pitne.

Spremembe so stalnica, svet okoli nas pa je videti nepredvidljiv. Toda podjetja, ki so usmerjena v prihodnost, znajo že danes napovedati točko preloma, ko bo določenih virov občutno premalo in bo njihova cena narasla. Medtem ko nove tehnologije brišejo meje med panogami in na presečiščih starih meja med industrijami nastaja nova dodana vrednost, sem vedno bolj prepričan, da je pri uvajanju sprememb ključen temeljni razmislek o tem, katere spremembe si želimo, katere so koristne in katere so nujne. Torej, katere so tiste dolgoročne spremembe, brez katerih bi bile vse ostale spremembe brezpredmetne in katere spremembe bomo morali sprejeti in uresničiti, da bomo kot človeška vrsta preživeli. O teh, ki si jih želimo ali pa si jih želijo naši kupci, ne bom pisal, saj se z njimi vsi ukvarjamo vsak dan, bolj ali manj uspešno. Naj se vrnem na razmere v Avstraliji. Pretekli podatki, obdelani z umetno inteligenco, satelitska opazovanja v realnem času in simulacije že omogočajo napovedovanje tveganja požarov na hiperlokalni ravni. Na ta način lahko omilimo posledice in s tem do neke mere zaščitimo človeka, naravo in podnebje. Gre za uvajanje koristnih sprememb pri obvladovanju nezaželenega ognja v naravi, toda s tovrstnimi rešitvami požar gasimo, vzrokov za njegov nastanek in razsežnost pa ne odpravljamo.

Medtem ko nove tehnologije brišejo meje med panogami in na presečiščih starih meja med industrijami nastaja nova dodana vrednost, sem vedno bolj prepričan, da je pri uvajanju sprememb ključen temeljni razmislek o tem, katere spremembe si želimo, katere so koristne in katere so nujne. - Simon Cetin (iPROM)

Za drug primer predpostavimo, da je eden izmed poglavitnih vzrokov za podnebne spremembe povezan z živinorejo in s spremljajočimi dejavnostmi. Živinoreja zato, ker imajo rešitve na tem področju lahko multiplikativne učinke in ne rešujejo samo okoljskih izzivov, temveč tudi druga področja. Poglejmo. Meso, vzgojeno v laboratoriju, je bolj zdravo, je lahko boljšega okusa in je neskončno prilagodljivo različnim ciljnim skupinam. Odprite atlas živali in izberite. Molekula je molekula. Tako preprosto je to. Nadzor kakovosti je enostaven, predvsem pa je visokotehnološka proizvodnja mesa neprimerljivo bolj trajnostna od klasične živinoreje. Za proizvodnjo mesa ob uporabi tkivnega inženiringa potrebujemo le dva odstotka površine od te, ki jo potrebujemo pri klasični živinoreji, le delček vode in več kot polovico manj energije. Takšno proizvodnjo, gnano z obnovljivimi viri energije, je mogoče postaviti praktično kjerkoli. Tako v podsaharski Afriki kot v hiperurbaniziranem okolju. Kasneje bomo meso lahko proizvajali tudi doma, po svojem okusu, z neskončno možnostmi, lažje kot danes varimo pivo ali upravljamo s 3D-tiskalnikom. Na svoj izdelek bomo ponosni, kot je danes babica ponosna na svoj zavitek. Živali in gozdovi nam bodo ob tem hvaležni, zanamci pa še bolj. In če predpostavka o negativnih vplivih živinoreje drži, potem v kombinaciji s porastom prebivalstva bolje omenjena alternativa, ali pa morda naših zanamcev sploh ne bo.

In če predpostavka drži, spoštovane kolegice in kolegi, je na nas, da potrošnika prepričamo, da meso iz laboratorijske proizvodnje postane na policah prva izbira. Da je takšno meso boljše v vseh pogledih in za vse. Da je boljše za človeka in za planet, katerega sestavni del je tudi on. Da so t. i. "chem tech zrezki" trend, da se časi spreminjajo, saj vendarle tudi zdravniki danes bolnikom ne puščajo več krvi. Da ne bo pomote, sem izbirčen in strasten mesojedec. Še več, sem tudi med tistimi, ki se mu ob obisku akvarija cedijo sline, in lahko bi bil tudi plenilec. Zelo težko bi se odpovedal mesu, toda z lahkoto bi se odpovedal dobavitelju, za katerega vem, da z uporabo njegovih izdelkov ogrožam svoje otroke, družino, prijatelje, bližnje in vse, ki jih imam rad. Ko je alternativa boljša in cenovno bolj dostopna, dvomov ni več. Gre za preprosto izbiro.

Zelo težko bi se odpovedal mesu, toda z lahkoto bi se odpovedal dobavitelju, za katerega vem, da z uporabo njegovih izdelkov ogrožam svoje otroke, družino, prijatelje, bližnje in vse, ki jih imam rad. - Simon Cetin (iPROM)

Prepričan sem, da bodo v prihodnosti inovacije še naprej spreminjale in preoblikovale svet in to na bolje. Verjamem v tehnologije, ki odgovarjajo na potrebe sodobne družbe ter ustvarjajo nove poslovne modele, nove trge in navsezadnje priložnosti za delovna mesta, v tehnologije, ki spodbujajo trajnostni razvoj in še vedno zagotavljajo donosnost, ter v tehnologije, ki izboljšujejo našo učinkovitost in storilnost. Slednje ustvarjajo tudi čas, ki nam omogoča večjo ustvarjalnost. Sem tudi zagovornik tega, da je energija v okolju neomejena, in je vprašanje časa, ko bomo znali sončno energijo, ki jo je več, kot jo bomo kadarkoli zares potrebovali, učinkovito, hitro in enostavno akumulirati in distribuirati ter bo tako ta postala široko dostopna.

Naša odgovornost je, da snujemo spremembe, korenite spremembe. Da soustvarjamo megatrende na bolje, brez predsodkov, odločno in v dobro vseh. Le pogumno, pokončno in brez dvomov. Ko bo enkrat gorelo pod nogami in bo namen plemenit, bodo tudi največji skeptiki hvaležni Cambridge Analytici in podobnim. V panogi, skupaj, bolj kot kadarkoli doslej, prevzemamo vlogo strateškega odločevalca in ustvarjalca skupne prihodnosti. Bodimo sami sprememba, ki jo želimo svetu.

Naša odgovornost je, da snujemo spremembe, korenite spremembe. Da soustvarjamo megatrende na bolje, brez predsodkov, odločno in v dobro vseh," v svojem razmišljanju poudarja Simon Cetin (iPROM).


VČLANI SE

Povezane teme

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

700

članov
Več kot

300

zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam
VEČ KOT 280 UR IZOBRAŽEVANJ
MREŽENJE Z VEČ KOT 700 ČLANI
večkot 70 dogodkov letno
spoznajte vse prednosti članstva
v društvu
razišči NIVOJE članstvA
dostavljamo NOVICE IZ SVETA
MARKETINGA
prijava na e-novice