Logotip Zavarovalnice Triglav se je v izteku planiške naprave prvič pojavil leta 1969, kar pomeni, da sta Planica in Zavarovalnica Triglav tesno povezani že več kot pol stoletja.

Prvič je bil logotip sestavljen iz smrekovih vejic, televizije, ki so imele pravice za neposreden prenos tekmovanja, pa so protestirale. A je organizator planiških skokov oziroma poletov dosegel, da je Mednarodna smučarska zveza (FIS) dovolila logotip, skozi leta pa celo prilagodila pravila tako, da danes gledamo bolj kompakten in všečen logotip v izteku letalnice pod Poncami, okrog katerega se smučarji skakalci celo zapeljejo po pristanku, sta v okviru Športnega središča Društva za marketing Slovenije povedala Tjaša Kolenc Filipčič (Zavarovalnica Triglav) in Tomaž Šušteršič (Organizacijski komite Planica).

Dogajanje v povezavi z logotipom v izteku skakalnice lepo ponazarja dolgoletno sodelovanje Zavarovalnice Triglav in organizatorja skakalnega praznika v Planici. Skupaj premikajo meje in iščejo inovativne pristope.

Otroci Triglava v Planici je eden od projektov, povezanih s Planico, na katerega so v Zavarovalnici Triglav zelo ponosni. V okviru projekta, ki so ga prvič izvedli leta 1979, so ogled poletov v Planici omogočili že več kot 120.000 otrokom oziroma šolarjem, zadnja leta pa so projekt razširili tudi na velike družine in otroke s posebnimi potrebami, je razložila Tjaša Kolenc Filipčič. Tomaž Šušteršič je dodal, da izkušnja otrokom prinese pristen stik s smučarskimi skoki, morda prvič v življenju tudi z zimskim športom v živo. Športnike pripeljejo med otroke, da jih spoznajo, na voljo so za avtograme, poleg tega skrbijo, da je tudi spremljevalni program v Planici tisti dan namenjen predvsem otrokom in predstavlja vrednote, ki naj bi jih mladi v čim večji meri posvojili, zato je to tudi dan brez alkohola.

V Zavarovalnici Triglav na sponzorstvo ne gledajo zgolj kot na poslovni odnos, pač pa na partnerstvo, enako je v OK Planica.

Tako v Zavarovalnici Triglav kot v OK Planica si prizadevajo, da akcija ne bi izgubila kontinuitete, zato so ob nastopu epidemije – ko marca 2020 ni bilo mogoče izvesti svetovnega prvenstva v poletih v Planici in je bilo to prestavljeno na december istega leta – organizirali virtualno navijaško tribuno. Tako so gledalcem in navijačem omogočili, da v zavetju svojega doma vendarle doživijo del navijaškega vzdušja, po katerem je znana Planica.

V Zavarovalnici Triglav na sponzorstvo ne gledajo zgolj kot na poslovni odnos, pač pa na partnerstvo, enako je v OK Planica. To pomeni, da ključne odločitve sprejemajo skupaj, ko se zaključi ena Planica, pa že začnejo načrtovati naslednjo. Skupaj se tako soočajo z izzivi, ki smo jim bili v zadnjih letih priča kar pogosto. Tomaž Šušteršič priznava, da so bili tudi planiški partnerji zaslužni, da je Planica v določenih primerih, na primer pri TV prenosih, pionir na svojem področju, in njihove rešitve pozneje posnemajo tudi druga prizorišča. Vsekakor pa dolgoročne sponzorske pogodbe zagotavljajo finančno varnost in stabilnost pri načrtovanju vsake naslednje Planice.

Člani DMS si lahko posnetek predavanja ponovno ogledate v DMS Labu.

Polletne priprave za 4-dnevni dogodek

Tjaša Kolenc Filipčič je dodala, da je Planica zagotovo »šolski« primer športnega marketinga, saj dogodek, ki sicer terja vsaj polletne priprave z njihove strani, in je potem strnjen v 4-dnevno dogajanje, omogoča nadgradnjo s številnimi aktivnostmi za aktivacijo.

Konec marca bo Planica gostila zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih, prihodnje leto pa bo Planica nekaj manj kot dva tedna prizorišče svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. Seveda si za letošnji dogodek vsi prizadevajo, da bi se po dveh letih gledalci znova vrnili v Planico, v kakšnem obsegu in ali bo to sploh mogoče, pa še ni znano.

Tako v Zavarovalnici Triglav kot v OK Planica so pripravljeni na vse scenarije. Idej, kako bi gledalcem čim bolj približali vzdušje, je veliko. Ena od pobud je po besedah Tomaža Šušteršiča bila, da bi gledalci polete spremljali iz svojih avtomobilov. Druga, da bi v zakulisje postavili več kamer, ki bi omogočale vpogled v ozadje dogajanja. Gledalce in navijače si želijo tudi tekmovalci, zato so jim na zadnjih dveh tekmovanjih tudi z zvočno kuliso in virtualno publiko skušali pričarati kar najbolj navijaško vzdušje.

Najverjetneje bo tudi letos kar nekaj navijačev primoranih polete v Planici spremljati iz domačih naslanjačev, zato pripravljajo projekt, kako bi tudi njim ponudili posebno izkušnjo.

Podobno so v Zavarovalnici Triglav leta 2015 razvili virtualne skoke z zaslonom za navidezno resničnost, leta 2017 pa mobilno aplikacijo Triglav rekord, v okviru katere so uporabniki napovedovali dolžine poletov.

Planica se podaja v kriptosvet

Epidemija je prinesla velik pospešek v uporabi družbenih omrežij, je dejala Tjaša Kolenc Filipčič in tudi sami svoje aktivnosti prilagajajo temu. Pomena družbenih omrežij se zavedajo tudi v OK Planica, kjer so se na tem področju v zadnjem obdobju kadrovsko okrepili, pa je dodal Tomaž Šušteršič. Kot organizator skušajo biti ves čas v ospredju, možnost sodelovanja ponujajo tudi partnerjem, saj lahko skupaj dosežejo dodatne sinergije, še več uporabnikov in večje obojestransko zadovoljstvo. Je pa Tomaž Šušteršič napovedal poseben projekt, Planica se kot prva med zimsko-športnimi dogodki podaja v kriptosvet. Kampanja se bo začela ob marčevskih poletih, zato več za zdaj ne želijo izdati. Pričakujejo pa, da bo projekt še bolj povezal organizatorja s partnerji in bo zanje v prihodnje še dobičkonosen.

Pred kratkim so javnosti predstavili tudi maskoto Planica 2023, ki bo predstavljala svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju 2023. Proračun prvenstva je ocenjen na 15 do 17 milijonov evrov, v Planico si v skoraj dveh tednih želijo pripeljati več kot 150.000 gledalcev. Potencial in multiplikativni učinki prvenstva, pa so po besedah Tomaža Šušteršiča, ocenjeni na več kot 70 milijonov evrov. Dogodek je zmagovalna kombinacija za celotno državo gostiteljico, zgolj prihodki od DDV-ja tujih obiskovalcev naj bi znašali več milijonov evrov. Interes bi tako moral biti ne zgolj z lokalne in turistične plati, pač pa tudi promocija vseh ostalih potencialov, ki jih Slovenija kot država lahko ponudi.

Na vprašanje, ali so v Zavarovalnici Triglav razmišljali, če bi bili na dogodku prisotni s svojo hišo, saj je to v zadnjem času zelo priljubljeno, je Tjaša Kolenc Filipčič odgovorila, da so, saj obiskujejo tudi prizorišča v tujini, a se za to niso odločili. V zavarovalnici se jim zdi pomembno, da je Zavarovalnica Triglav del celotnega mozaika. Tudi sicer so partner Nordijskega centra Planica, kjer skušajo skozi celo leto prikazati podporo Planici, tako da je hiša Zavarovalnice Triglav na nek način v Planici 365 dni v letu. Za konec je še dodala, da so na marčevski dogodek, če bi ta potekal v živo, praktično pripravljeni in bi se lahko zgodil v nekaj dneh. Le otrok ne bi bilo, saj jih iz Triglava glede na epidemiološko situacijo na planiški dogodek za zdaj še niso povabili.

Posnetek predavanja je za člane DMS na voljo v DMS Labu.
Če vas zanimajo ostale vsebine na področju športnega marketinga, jih najdete tukaj.

VČLANI SE

Povezane teme

No items found.

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

600

članov
Več kot

400

STROKOVNIH zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam
VEČ KOT 280 UR IZOBRAŽEVANJ
MREŽENJE Z VEČ KOT 600 ČLANI
več kot 50 dogodkov letno
spoznajte vse prednosti članstva v društvu
razišči ČLanske pakete
dostavljamo NOVICE IZ SVETA
MARKETINGA
prijava na e-novice