Posamezen oglaševalec bo v letu 2021 v Sloveniji za digitalno oglaševanje v povprečju namenil dobrega pol milijona evrov. Vložki, ki jih oglaševalci vlagajo v digitalno oglaševanje, se razvidno višajo iz leta v leto, v letošnjem letu so zrasli za 8 odstotkov. Razlog gre v največji meri iskati pri še dodatno spremenjenem načinu vedenja uporabnikov, ki so se (tudi zaradi pandemije covid-19) še bolj intenzivno preselili v digitalno okolje.

»Val pospešene digitalizacije – ne le oglaševanja, temveč poslovanja na splošno – je zajel tudi najbolj tradicionalne panoge, leto 2021 pa že napoveduje nove digitalne premike. V porastu je povezana, spletna televizija. Pospešeno se digitalizira zunanje oglaševanje (DOOH), ki lahko v povezavi z mobilnimi napravami postane eden pomembnejših spodbujevalcev potrošnje v fizičnih trgovinah. V letu 2020 smo na primer obudili QR-kode kot vez med spletnimi in nespletnimi kanali (online in offline). Z razmahom tehnologije 5G in vse večjim številom pametnih naprav, povezanih v internet stvari, nas bodo digitalna doživetja lahko spremljala na še več točkah stika,« je v majskem DMS-jevem intervjuju razmišljal partner v družbi iPROM Simon Cetin. Agencija, ki je že več kot 20 let specializirana za digitalno oglaševanje, vsako leto izvaja tudi obsežno raziskavo, s katero izmeri stanje digitalnega oglaševanja v Sloveniji. Ni presenetljivo, številke oziroma vložki iz leta v leto rastejo.

Val pospešene digitalizacije – ne le oglaševanja, temveč poslovanja na splošno – je zajel tudi najbolj tradicionalne panoge. - Simon Cetin (iPROM)

Raziskava o odnosu slovenskih podjetij do digitalnega oglaševanja, ki jo iPROM izvaja z družbo Valicon že od leta 2019, vztrajno kaže pozitiven trend rasti vložkov v digitalno oglaševanje. Glede na rast v preteklih letih se pospešeno približujemo mejniku, ko bodo vložki v digitalno oglaševanje presegli 100 milijonov evrov. Glede na segmente digitalnega oglaševanja prevladujeta prikazno oglaševanje in e-poštni marketing. To sta področji, na katerih se digitalno oglaševanje lahko še posebej hitro prilagaja spremembah vedenja, želja in pričakovanj uporabnikov. Po drugi strani se, zanimivo, zmanjšujejo oglaševalski vložki v iskalni marketing, ki letos zavzemajo le še 18 odstotkov kolača, namenjenega digitalnemu oglaševanju.

Ko govorimo o spremembah vedenja uporabnikov, Matjaž Robinšak, partner v družbi Valicon, ugotavlja, da je na povečano uporabo digitalnih medijev in posledično vložkov v digitalno oglaševanje pomembno vplivala tudi digitalna večopravilnost. »Mobilni telefon je postal naš stalni spremljevalec, ki je nenehno v našem žepu. Pametni mobilni telefon se je v povprečju močno integriral v naše nakupne aktivnosti, osebne finance, rekreacijo, družabno življenje in še. Naprava je torej z nami, ko nakupujemo, plačujemo račune, telovadimo in komuniciramo. Dejansko je postala tako tesno povezana z našim življenjem, da si že velik del populacije niti ne predstavlja več življenja brez nje. In ne samo to. Naše raziskave kažejo, da se obseg posameznikov, ki denimo ob gledanju televizije brskajo še po družbenih omrežjih na pametnem telefonu ali računalniku (medijski multitasking ali sočasna uporaba medijev), nenehno povečuje. Odstotek takšnih uporabnikov medijev je v letu 2021 narasel na 84 odstotkov, še bolj pa je zanimivo, da v povprečju uporabniki na digitalnih medijih opravljajo 3,9 aktivnosti hkrati. Najpogosteje ob gledanju TV-ja uporabniki brskajo po družbenih omrežjih, elektronski pošti, novičarskih portalih in splošnih spletnih straneh.«

"Pametni mobilni telefon se je v povprečju močno integriral v naše nakupne aktivnosti, osebne finance, rekreacijo, družabno življenje," opozarja Matjaž Robinšak (Valicon).

Če torej povzamemo, samo 15 odstotkov uporabnikov je takšnih, ki se v celoti posvetijo uporabi samo enega medija. »Če pogledamo sočasno uporabo medijev po generacijah, pričakovano največ aktivnosti hkrati izvajajo mlajše generacije. Še posebej generaciji Y in Z sta rojeni v času družbenih omrežij. Ne smemo pa zanemariti niti starejših generacij; tudi pri generaciji baby boom opažamo, da 44 odstotkov uporabnikov poleg gledanja televizije denimo uporablja tudi družbena omrežja,« poudarja Matjaž Robinšak (Valicon).

Tudi pri generaciji baby boom opažamo, da 44 odstotkov uporabnikov poleg gledanja televizije denimo uporablja tudi družbena omrežja. - Matjaž Robinšak (Valicon)

Na podobne kazalnike je v DMS-jevem intervjuju opozoril tudi Simon Cetin: »Linearna televizija se sooča s korenitimi spremembami, predvsem v načinu potrošnje. Ob gledanju, če lahko rečem, 'klasičnega TV-ja' vzporedno izvajamo vsaj štiri aktivnosti prek spleta. Tudi gledanje televizije z zamikom so usvojile vse generacije, 60 odstotkov ljudi danes gleda televizijo na ta način. Digitalna televizija je že nekaj let v vzponu, pri tem pa nimam v mislih le aplikacij in OTT-platform. Navsezadnje tudi videu, integriranem v družbene medije, prenosom v živo in objavljenim posnetkom rečemo preprosto kar TV. Da si ogledaš vsebino, ne potrebuješ drugega kot soliden prenos podatkov in pametni telefon. Pri vprašanju, kaj je danes televizija, in vprašanju prenosa podatkov do izbranega zaslona gre predvsem za vprašanje definicije, terminologije.«

Da si ogledaš vsebino, ne potrebuješ drugega kot soliden prenos podatkov in pametni telefon. - Simon Cetin (iPROM)

iPROMova raziskava digitalnega oglaševanja je med drugim pokazala tudi, da je glavni razlog za uporabo digitalnega oglaševanja njegova učinkovitost, kar je v letošnji raziskavi dejalo že skoraj tri četrtine vprašanih (73 %). Na pomembnosti je pridobila tudi skladnost z zakonodajo, saj jo kot zelo pomembno navaja 65 odstotkov oglaševalcev. Po pomembnosti so odločevalci izpostavili še naslednje ključne razloge: evalvacijo oglaševalske akcije (58 %), transparentnost (54 %), komunikacijo s potrošniki (52 %), napredno ciljanje (51 %) ter možnost optimizacije v realnem času (50 %).

»Med ključnimi razlogi za porast naložb in zaupanja v digitalno oglaševanje slovenska podjetja že tri leta zapored izpostavljajo njegovo učinkovitost. Digitalno oglaševanje v primerjavi z drugimi oblikami oglaševanja omogoča izredno natančno izvajanje meritev in spremljanje ciljev ter sledenje sami učinkovitosti oglaševalske akcije. So pa razlogi za izbiro digitalnega oglaševanja med sabo močno prepleteni in jih je treba interpretirati celostno. Moč podatkov, na katerih temelji digitalno oglaševanje z uporabo naprednih oglaševalsko-tehnoloških (ad-tech) rešitev, je neizmerna. Se pa digitalno opolnomočen potrošnik zaveda, da so njegovi osebni podatki njegova last, zato pomen skladnosti z zakonodajo narašča,« zaključuje Simon Cetin.

"Digitalno opolnomočen potrošnik se zaveda, da so njegovi osebni podatki njegova last, zato pomen skladnosti z zakonodajo narašča," opozarja Simon Cetin (iPROM).

VČLANI SE

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

600

članov
Več kot

400

STROKOVNIH zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam