Relove, Alternative+, Bitchy Club. Znamke, ki vsaka na svoj način naslavljajo potrebe uporabnikov ter trende na trgu. Kako so nastale in kaj je še pomembno pri kreiranju znamke? Na članskem meet-upu smo se pogovarjali o izzivih nastajanja nove blagovne znamke, med drugim tudi o tem, kako se razlikovati od drugih.
Modna znamka, ki oblačil nima na zalogi

K ustvarjanju lastne blagovne znamke oblačil so Katjo Goljar in Najo Ulaga vodili slabi vidiki industrije hitre mode. Želeli sta ustvariti trajnejše, »večne« kose oblačil iz kakovostnih materialov, v katerih se bodo ženske počutile prijetno in udobno. 100 % organske materiale nabavljata v tujini, saj v Sloveniji njihov nakup še ni mogoč, proizvodnja oblačil pa poteka v Sloveniji. Poleg tega 1 % od prodaje vsako leto namenita trajnostnim projektov, v največji meri Ekologom brez meja.

V Relove ustvarjajo svojo zgodbo okoli produkta in s tem gradijo osebnost znamke.

Znamka sicer deluje na treh vsebinskih stebrih:

 1. Trajnost
 • Odločili sta se za poslovni model, v skladu s katerim je vsak kos narejen po naročilu, kar je trajnostno, prijazno do okolja, ne kopičijo se zaloge, hkrati pa se je mogoče bolj približati kupcu in narediti oblačilo po meri.
 • Prizadevata si za transparentnost na vseh področjih, od nakupa materiala, izdelkov do končnega pošiljanja, v prihodnje pa si želita biti povsem transparentni tudi glede cene.
 • Želita si vplivati na miselnost in navade posameznikov. Večina ljudi namreč meni, da majhni koraki ne pripomorejo k boljšemu življenjskemu okolju in to si želita spremeniti.
 1. Skupnost
 • Pomembno jima je grajenje dolgoročnih odnosov in občutkov pripadnosti, zato vključujeta uporabnice v vse faze nastajanja oblačil, med drugim pa si želita ustanoviti tudi Reloved sklad, ki bo skrbel za opolnomočenje uporabnic.
 • Prizadevata si tudi za gradnjo pristne uporabniške izkušnje ter si od uporabnic želita povratne informacije o zadovoljstvu z izdelki. Vsako naročilo je opremljeno z lastnoročno zapisano kartico zahvale za nakup ter QR kodo, s pomočjo katere uporabnice odgovorijo na nekaj kratkih vprašanj o izdelku, spodbujata pa tudi fotografiranje izdelkov.
 • Vsebine, ki jih ustvarjajo uporabnice, za znamko predstavljajo veliko vrednost, saj gre za brezplačno promocijo, ki pa je v obliki priporočil običajnih uporabnic zelo verodostojna.
 1. Izobraževanje
 • Ustanoviteljici si želita izobraziti, spodbujati in opolnomočiti kupce.
 • Tudi na spletni strani, kjer v blogih pišeta o pomenu trajnostne naravnanosti, ponujata nasvete za urejanje garderobe, pravilno nego oblačil, predstavljata koncept garderobne kapsule …
Naše komuniciranje je razdeljeno na tri področja - 60 % je namenjenih komuniciranju vrednosti znamke, 30 % ustvarjanju skupnosti, 10 % promociji. - Katja Goljar
Nista našli kakovostnih oblačil zase, zato sta ustanovili svojo kolekcijo

Katja Goljar je ob tem poudarila, da v Relove ustvarjajo zgodbo okoli produkta in s tem gradijo osebnost znamke. Zaveda se, da izdelkov ne prodajajo le lepe slike, pač pa so potrebne resnične zgodbe iz ozadja, vključenost v ustvarjanje znamke, na podlagi katere se gradi skupnost, ki znamki zaupa. S soustanoviteljico Najo Ulaga skušata prodreti globlje v problem, ki ga rešuje njuna znamka, tudi z ozaveščanjem uporabnic. Pri vsem tem ne gre pozabiti na konsistentnost in prilagajanje trendom.

Za zdaj znamka ponuja le ženska oblačila, predvsem zato, ker je nastanek znamke povezan z osebno izkušnjo ustanoviteljic, si pa v prihodnje želita ustvarjati tudi kolekcijo za moške in otroke.

Namesto zobne paste tabletke, namesto tube steklen kozarček

Tudi znamka zobne paste v obliki tabletk Alternative+ naslavlja okoljsko problematiko, a z drugega vidika, je povedal eden od ustanoviteljev Jan Habat. Razvoju izdelka so botrovali tudi trendi na trgu, saj bodo naravni in okolju prijazni izdelki vse bolj v veljavi, je pojasnil Jan Habat. 85 % potrošnikov bo namreč prešlo na tovrstne izdelke, tretjina pa je zanje pripravljena plačati več.

"Tretjina potrošnikov je za okolju prijazne izdelka pripravljena plačati več." je razkril Jan Habat.

Čeprav na trgu že obstajajo zobne paste v obliki tablet, pa se te običajno prodajajo v bolj specializiranih, ekološko naravnanih trgovinah. Zato sta si skupaj s soustanoviteljem Domnom Nemaničem zadala, da se na policah postavita ob bok klasičnim zobnim pastam v tubah in ustvarila zobno pasto v tabletkah v stekleni embalaži z aluminijastim pokrovčkom. To je pomenilo, da cena ni smela biti tista, ki bi potrošnika odvrnila od nakupa. Proizvodnja teče v Sloveniji, združili so se farmacevtski strokovnjaki, zobozdravniki in zaseben laboratorij ter trije podizvajalci, ki zagotavljajo, da sestavine niso testirane na živalih.

Promocija izdelka je med drugim potekala prek projekta Štartaj Slovenija, v marketing pa sta vključila tudi številne zobozdravnike ter objavljala izobraževalne vsebine in oglase.

Družabna omrežja so v našem primeru le podpora, ki te opomni, se pa z njimi ne pripelje uporabnika v trgovino. Zato bova skušala biti sponzor čim več dogodkom, kjer bodo ljudje v preizkus dobili naše tabletke. - Jan Habat
Na tujih trgih pod trgovinskimi znamkami

Na tujih trgih nastopata predvsem v okviru trgovinskih znamk, saj je v tujini tako bistveno lažje prodreti. Zobno pasto v tabletah Alternative+ je mogoče kupiti v Sloveniji, pod trgovinskimi znamkami pa tudi v Nemčiji, Španiji, kmalu pa bo na voljo tudi Franciji in Švici. Ustanovitelja v prihodnje načrtujeta, da bosta na tujih trgih nastopila tudi z lastno blagovno znamko, tako da bi distributer nase prevzel stroške marketinga, Alternative+ pa bi s smernicami svetoval, kakšna naj bo usmeritev. Luč sveta bo v kratkem ugledala tudi ustna vodica, potekajo pa tudi dogovori za izdelavo okolju prijazne karbonske zobne ščetke.

Vsak torek si rezervirajte 5 minut za marketing. Naročite se na marketinške novice.

Bitchy Club: Vino. V pločevinki. S kletvico v imenu.

Zagona blagovne znamke Bitchy Club se niso lotili po klasični poti, pač pa so najprej določili vrednost, poiskali ciljne kupce (in oblikovali le eno persono), šele nato poiskali izdelek, ki je temu ustrezal. Gre za vino rosé v pločevinki, ki je bila namenjena predvsem ženskam, je rojstvo znamke predstavila idejna vodja Anja Korenč (Futura DDB).

Določanje vrednosti in ciljnih kupcev

Okvir za nastanek znamke so ambiciozne ženske, z željo po uspehu v poslovnem svetu, so bile pa na svoji poti deležne številnih opazk s strani nasprotnega spola. Nastala je želja po oblikovanju skupnosti za ženske, ki bi se med seboj podpirale, saj je vsaka zagotovo večkrat doživlja »bitchy momente«.

»Product fit« in »visual hammer«

Namesto vina v steklenici je tako nastalo vino v pločevinki, saj je pločevinka bolj priročna, mogoče jo je reciklirati, vsebuje manjšo količino vina. Ker je vinska industrija zelo tradicionalna, je Anja Korenč naletela na številne prepreke.

Tudi sicer je bilo konfliktov veliko, najprej, kot omenjeno, vino v pločevinki, nato konfliktna komunikacija, saj je šlo praktično za preklinjanje, a brez ****, kar je bilo precejšen izziv, saj so se ustvarjalci zavedali, da lahko s tem znamka še bolj opozori nase, lahko pa izgubi kredibilnost. Poleg tega so močan »visual hammer« predstavljale rdeče ustnice na embalaži. Rdeča barva, sicer barva opolnomočenja žensk, je bila vso pot zelo prisotna.

Prototipiranje in testiranje ideje

Z zgolj vizualnim prototipom je Anja Korenč ustvarila dve objavi na lastnih profilih družabnih medijev. Še bolj kot to pa je Anjo Korenč navdušil odziv, ki so ga prejeli in ta je predstavljal temelj, da lahko nadaljujejo z razvojem izdelka oziroma znamke. Zaradi besede »bitchy« v imenu na številnih platformah niso smeli oglaševati, kar je predstavljalo dodaten izziv, zato so se usmerili v promocijo s pomočjo vplivnežev ter sodelovanje z drugimi blagovnimi znamkami.

"Naj vas ne bo strah hoje po robu, saj imajo predvsem mlajši uporabniki radi pristnost." nam je zaupala Anja Korenč.

Čeprav so dosegli nenadejan uspeh in se je o vinu Bitchy Club govorilo po vsem svetu tudi izven meja Slovenije, je znamka zaradi številnih izzivov žal ugasnila. Je pa Anja Korenč zadovoljna, da so zaključili z dobrim občutkom.

Čistost, modernost, drugačnost – osnova za vizualno podobo restavracije

Kako se lotili vizualnega oblikovanja znamke, pa nam je pojasnil Žare Kerin (Futura DDB), ki je v preteklosti sodeloval pri rojstvu številnih prepoznavnih blagovnih znamk. Kreiranje znamke pomeni, da »z besedo-imenom, formo, simbolom, ustvarimo distinkcijo od konkurence, da vemo, kam se bomo pozicionirali, da nam ta simbol jasno pokaže, kdo smo in kaj delamo, da ni šumov v komunikaciji.« Le tako namreč lahko dobimo lojalnega kupca, ki se bo identificiral z blagovno znamko.

"Če imamo dober temelj, znak, logotip, je z njim lahko operirati in ga uporabljati v različnih situacijah, ne da bi izgubili na prepoznavnosti." - Žare Kerin

Kot primer je izpostavil vizualno podobo znamke restavracije Cubo, s katero so želeli sporočiti, da lokal išče urbanega obiskovalca, dovzetnejšega za sodobno kulinariko in sodobnejši servis. Želeli so ustvariti logotip, ki je drugačen in hkrati dovolj zapomnljiv, da je lahko uporaben tudi za podznamke. Rezultat pa je po besedah Žareta Kerina moderna in enostavna podoba, ki se zelo razlikuje od ostalih konkurentov. Pri oblikovanju vizualne podobe je tako treba biti pozoren na naslednje:

 • Pri kreiranju se ne smemo ozirati na to, kaj je všeč nam, pomembno je, da bo dobro uporabniku ali kupcu, ciljni skupini, ki se bo našla v znamki.
 • Logotip naj bo tak, da ga je mogoče vkomponirati v različne (sodobne, digitalne) medije in bo še vedno drugačen od ostalih, a hkrati prepoznaven.
 • Pri lotevanju drugih dejavnosti (npr. pripravi hrane za s seboj v času zaprtja gostinskih lokalov) je treba zadržati osnovni logotip in komunicirati na enoten, hkrati pa dinamičen način (primer: prepoznavna embalaža, vrečke …).
 • Tudi podznamke morajo ohraniti prepoznavnost in enostavnost logotipa (primer: gin Cubo, kuharska knjiga).

Ena od posebnosti, ki jih je predstavil Žare Kerin pa je zaposlitveni oglas, ki uporablja enake vizualne elemente kot celotno komuniciranje ter s tem daje vedeti, kakšen kader si želi privabiti v restavracijo, da si tudi pri zaposlenih želi nekoliko višji standard.

VČLANI SE
Posnetek predavanja je za člane DMS na voljo v DMS Labu.

Povezane teme

No items found.

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

600

članov
Več kot

400

STROKOVNIH zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam