Digitalni svet lahko popolnoma obvlada le superheroj. Ali to pomeni, da smo nemočni? Nikakor ne!

Zanimiv pogovor, ki smo mu bili priča na novembrskem mesečnem srečanju DMS, lahko najhitreje povzamemo v preprosti enačbi: marketing = digitalni svet. Naslednja ugotovitev pa je bila: Digitalni svet lahko popolnoma obvlada le superheroj. Ali to pomeni, da smo nemočni? Nikakor ne! 

V reportaži smo burno razpravo Jožeta Šulmana (Innovatif), Iztoka Franka (Adria Airways), Saše Dimitrievskega (Pristop Skupina), Roka Hrastnika (Iprom) in voditelja pogovora Mihe Rejca (Lidl Slovenia) strnili v odgovore na tri ključna vprašanja, ki naj bodo navdih za raziskovanje (ne)obvladljivega sveta digitalnega marketinga.

KAJ JE DIGITALNI MARKETING?

Meja med digitalom in marketingom je izginila, digital je nova klasika. Še več – digital (ki ga razumemo predvsem kot kanale znotraj interneta in kot komunikacijo, ki jo plasiramo prek elektronskih kanalov) nas spremlja ne glede na to, kaj počnemo ali kot pravi Rok Hrastnik (Iprom): “Karkoli počnemo, bo internet prišel tja in zavzel sceno. Ne glede na to, kaj prodajamo.”Pomembnost digitalnega dokazuje tudi dejstvo, da je delež financ, namenjenih za digitalno dejavnost, vedno večji in že presega 30 %.

In zakaj je digitalni svet tako privlačen? Sašo Dimitrievski (Pristop): “Impresionira me predvsem šest lepot digitalnega sveta":

  1. Digital funkcionira kot marketing in komunikacijska platforma hkrati, kampanja pa je le njen sestavni del.
  2. Je idealna platforma za nove poslovne modele.
  3. Digital briše sledi, mediji se v digitalu stapljajo in mešajo med seboj.
  4. “Big data” ima v krvi.
  5. Digital je šokanten - zmoti obstoječi trg in je zmožen uveljaviti produkt na način, ki ga trg ne pričakuje.
  6. Ustvarja “story scape”, ne le “story line” – omogoča, da je vsaka stična točka začetek ali konec povsem osebnega odnosa s potrošnikom.”
‍"Digital je šokanten - zmoti obstoječi trg in je zmožen uveljaviti produkt na način, ki ga trg ne pričakuje."

KAKŠNO JE TRENUTNO STANJE DIGITALA PRI NAS?

Dejstva: 30 % Slovencev je rednih spletnih kupcev, ki najraje kupujejo oblačila, obutev in klasično elektroniko. K rasti spletne prodaje največ prispevajo kuponi in vstop storitvenega sektorja v spletno nakupovanje.

Oblikuje se sodobna (digitalna) agencija, kjer se vsi procesi – oblikovanje strategije, načrtovanje, kreiranje in razvoj – dogajajo digitalno. Agencije, ki bi bila popolnoma opremljena za upravljanje “starih” in “novih” platform, (še) nimamo, čeprav bi bilo to za naročnika zelo dobrodošlo: “Za naročnika bi bilo bolje, če bi imel vse na enem mestu, a v Sloveniji vse zelo drobimo. Dokler ne bo integracije, ne bo dobrega servisa za naročnika,” je poudaril Rok Hrastnik.

Razporejanje denarja na digital je odvisno od več dejavnikov, a je načeloma še vedno zelo zadržano. Večina sredstev je usmerjena na kanale, kot je TV, tisk in radio in to kljub temu da lahko uspeh digitala dokažemo z realnimi podatki. Online je še vedno le podpora marketinga in ne področje, kjer bi podjetje dejansko generiralo prodajo – management digitalni svet prevečkrat dojema kot nekaj neresnega. Dogaja se, da “digitalce” prehitijo naročniki, potrošniki (ali marketinški odločevalci), kar dodatno prispeva k temu, da ne zaupajo naložbam v digitalni marketing: “Prehiteli so nas določeni šefi marketinga – če nimaš dobre razlage, zakaj bi investiral v internet, ti ne bodo namenili sredstev za to. Počasi nas prehitevajo še naše ciljne skupine, ki so dostikrat bolj "geekovske" kot tisti, ki jih analizirajo ...”(Sašo Dimitrievski).

KAJ LAHKO STORIMO, DA BOMO DIGITALNI SVET RAZUMELI IN ZNALI UPORABITI V SVOJO KORIST?

Iztok Franko (Adria Airways): “Potrebna je sprememba poslovnega modela – dokler ni tega, tudi agencija ne more storiti veliko.”

KAJ TO VKLJUČUJE?

Jasne cilje, ki so (s pomočjo agencije) prevedeni v digitalno strategijo.Relevantno vsebino in dobre zgodbe,  ki bodo prepričale vodstvo v smiselnost digitalizacije marketinških dejavnosti.Dober kader – Jože Šulman (Innovatif): “Podjetja potrebujejo povezovalca, ki je sposoben povezati offline in online svetova, ki razume uporabnika, prodajo, tehnologijo in komunikacijo ter zna to preliti v poslovno strategijo.”Znanje – veliko lahko naredimo na področju argumentacije koristnosti digitalnega. Izkoristimo njegove prednosti, predvsem merljivost, odzivnost v realnem času ter prepričajmo management, da je digital dobra investicija.

VČLANI SE

Povezane teme

No items found.

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

700

članov
Več kot

300

zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam
VEČ KOT 280 UR IZOBRAŽEVANJ
MREŽENJE Z VEČ KOT 700 ČLANI
večkot 70 dogodkov letno
spoznajte vse prednosti članstva
v društvu
razišči NIVOJE članstvA
dostavljamo NOVICE IZ SVETA
MARKETINGA
prijava na e-novice