Trdim, da je strah največji sovražnik našega življenja. Omejuje naše potenciale in zavira naš razvoj, prepogosto pa prinese točno tisto, česar smo se najbolj bali. Pa se ga vseeno oklepamo in ga (pre)pogosto hranimo.

Navezujem se na dolgoletne izkušnje. Soustvarjam v ekipi digitalne agencije, ki zadnja leta pravila spletnega udejstvovanja pogosto obrača na glavo, zato je strah, odražen z različnimi obrazi, predvsem na strani partnerjev, s katerimi se spoznavamo prvič, stalnica. 

Matematika se zdi enostavna – blagovna znamka, ki želi biti vid(e)na, potrebuje opazno zgodbo, to pa težko realiziramo, če nastopamo v vzorcu že videnega. Če želimo doseči srca in oči ciljne skupine, moramo presenetiti in slednje integrirati v zgodbo blagovne znamke. Kadar smo pri tem nadpovprečni, celo dosežemo, da nas  posamezniki, ki jih nagovarjamo in poosebijo našo zgodbo, priporočijo znancem oziroma o nas širijo dober glas.

Lahko ravnamo tudi varno in izberemo »preverjeno« pot. Če ne drugega, bomo z dovolj frekventnim nastopom, preko medijskega zakupa, naše sporočilo vsaj delno vsilili v um tistih, ki jih nagovarjamo. Pogoj je, da imamo dovolj sredstev, da si to lahko privoščimo.

Ker sem pristaš organskega, takega, ki si zasluži pozornost, verjamem v lateralne zgodbe, čeprav so te potencialno nekoliko tvegane. Zato pogosto obžalujem, ko opazujem, kako upravljavci blagovnih znamk, navkljub nizkim proračunom, raje vztrajajo pri preverjenih in varnih rešitvah kot da bi poskusili nekaj novega.

Že videno težko izstopa. Nešteto primerov v tujini dokazuje, da je drugačna filozofija, razumljivo, pripravljena strateško, magnet za uporabnike. Tudi iz lastne prakse lahko zaključim, da se je tveganje vedno izplačalo, pogosto v močno preseženih ciljih, včasih celo tako, da je lokalna zgodba postala opažena celo mednarodno. Zakaj se torej bojimo? 

Dokler iščemo odgovor na to vprašanje, lahko vsi naredimo prvi korak. Na vse vas zato apeliram, da si v naslednjem mesecu postavite izziv in tvegate vsaj na enem področju svojega dela. Vsaj na enem majcenem. A tam z zavezo, da zares tvegate. Zapustite vzorce in poskusite nekaj povsem novega. 

Članstvo DMS pomeni tudi izmenjavo izkušenj. Zanimivo bo, če se bomo o rezultatih pogovorili v živo. Morda celo najdemo odgovor, kako strah premagati.

Pa veliko poguma želim …

VČLANI SE

Povezane teme

No items found.

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

700

članov
Več kot

300

zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam
VEČ KOT 280 UR IZOBRAŽEVANJ
MREŽENJE Z VEČ KOT 700 ČLANI
večkot 70 dogodkov letno
spoznajte vse prednosti članstva
v društvu
razišči NIVOJE članstvA
dostavljamo NOVICE IZ SVETA
MARKETINGA
prijava na e-novice