Praktično, osebno in namensko. To so trije poudarki, na katerih naj sloni priprava vsebin in drugih aktivnosti, ki jih znamka ponuja svojim uporabnikom v digitalnem svetu, je svoje izkušnje na Slovenski marketinški konferenci z nami delila Kristen Laina White, ki je sodelovala pri digitalni transformaciji podjetja oziroma znamke Nike.

Kristen Laina White danes sodeluje z zagonskimi in drugimi podjetji pri oblikovanju njihovih digitalnih strategij in izboljševanju uporabniške izkušnje. Prihodnost e-trgovine mora po njenih besedah sloneti na treh poudarkih.

Praktično (ang. practical)

Če želi podjetje ali znamka zadovoljiti želje uporabnikov, mora najprej osvojiti osnove maloprodaje na digitalnih platformah. Odpraviti mora vse ovire na nakupni poti, uporabnikom pa omogočiti, da brez posebnega napora najdejo, kar potrebujejo, se z lahkoto odločijo in s preprostimi potezami opravijo nakup. Ob tem znamke ne smejo pozabiti na ustrezno in relevantno vsebino, ki podpira to nakupno pot.

Uporabniki si želijo izkušnjo, ki bo hkrati služila svojemu namenu ter jih ob tem tudi navdušila. To vključuje edinstveno pripovedovanje zgodb (ang. Storytelling) o vaših izdelkih ali storitvah na način, da bo vaše uporabnike izobrazil in zagotovil njihovo vključenost. Jasno, jedrnato in učinkovito pripovedovanje je temelj za učinkovito prodajo.

Ker bo leta 2024 več kot dve tretjini vseh nakupov opravljenih prek mobilnega telefona, je za znamke nujno, da se osredotočijo tudi na uporabniško izkušnjo na mobilnih napravah. Ena od možnosti, kako ohranjati vpletenost uporabnikov, sta tudi prodaja in spletni dogodki v živo, ki na Kitajskem in v ZDA doživljajo razcvet.

»Ena od možnosti, kako ohranjati vpletenost uporabnikov na spletu, sta tudi prodaja in spletni dogodki v živo, ki na Kitajskem in v ZDA doživljajo razcvet.« - Kristen Laina White
Po besedah Kristen Laina White bomo do leta 2024 kar dve tretjini vseh nakupov opravili preko mobilnega telefona.

Uporabniška izkušnja naj bo enotna na vseh kanalih, saj takšna nakupna pot uporabnikom prinaša več zadovoljstva ob nakupu, s tem pa krepi moč znamke. Uporabniki namreč nakupujejo tako v fizični kot spletni trgovini, posledično pa porabijo več. Fizične in spletne trgovine so tako le dodaten marketinški kanal znamke, je poudarila Kristen Laina White, saj si prav vsi zapomnimo npr. izjemno prijaznost prodajalcev ali paket, ki je prišel ob pravem času.

Omenila je tudi superaplikacije, ki so po njenih besedah definicija praktičnega. To so aplikacije, ki hkrati ponujajo tako nakupovanje kot tudi brskanje med različnimi vsebinami in zabavo. WeChat in AliPay na Kitajskem sta vodilni aplikaciji na tem področju, v Nemčiji pa na primer WhatsApp in Klarna.

Pridružite se nam na B2B konferenci, 12. oktobra, v Ljubljani.

Osebno (ang. personal)

Uporabniki pričakujejo personalizirano izkušnjo, torej prilagojeno po meri posameznega uporabnika. Pri Nike-u so tako ustvarili personalizirane spletne oglase za Nike aplikacijo, ki so se uporabnikom prikazovali na Facebooku in Instagramu, kar je za 400 % dvignilo število uporabnikov, ki so si namestili aplikacijo ter hkrati za 82 % pocenilo strošek na posamezno novo registracijo v Nike skupnost. Prilagojena vsebina namreč uporabnika bolj poveže z znamko.

Generacija Z ima povsem drugačne nakupne navade, kot smo bili vajeni. Kar 97 % pripadnikov te generacije za nakupovanje najpogosteje uporablja družabna omrežja, njihov iskalnik pa ni več Google, temveč TikTok. Vsebine, ki so jih na TikToku ustvarili uporabniki, pa so bistveno bolj učinkovite kot videi znamk.

Generacija Z za iskalnik ne uporablja Google, temveč TikTok.

Pri tem pa se je po besedah Kristen Laina White treba zavedati, da znamke in podjetja niso lastniki podatkov o uporabnikih na teh platformah. Ker z uporabniki ni mogoče neposredno komunicirati, je ustvarjanje dolgotrajnih odnosov na teh kanalih zelo težko. Naj bodo družabna omrežja le eno, ne pa edino orodje, ki ga uporabljate, je svetovala.  

Tudi umetna inteligenca (UI) lahko pripomore k bolj personaliziranim sporočilom. 44 % marketingašev že uporablja umetno inteligenco pri ustvarjanju vsebin. Čeprav se številni sprašujejo o učinku, ki ga bo uporaba umetne inteligence imela na kreativnost, Kristen Laina White meni, da UI marketingašem omogoča večjo kreativnost, saj lahko več časa namenijo idejam in konceptom.

Namensko (ang. purposeful)

Za trajnostne izdelke in produkte, s katerimi znamka uresničuje svoj smisel in namen, so ljudje pripravljeni odšteti več, zato morajo znamke avtentično živeti svoje vrednote in svoj smisel, namen, je dejala Kristen Laina White. Pri tem je izpostavila Patagonio, ki skozi ustvarjanje dobička s prodajo izdelkov skrbi za dobrobit Zemlje.

Ponovna prodaja znamkam ponuja novo možnost za zaslužek. Vse več uporabnikov se namreč poslužuje ponovne prodaje, kar pomeni, da morajo tudi znamke več pozornosti nameniti kakovosti svojih izdelkov in podaljševanju njihove življenjske dobe, ki bo omogočala ponovno uporabo. Kot izvrstna primera ponovne prodaje je navedla Mattel in Ikeo. Druga od možnosti je naročnina na storitev, namesto nakupa izdelka (npr. kolesa). Tovrstne storitve so leta 2021 dosegle 30-odstotno rast.

Svoj smisel oziroma namen lahko znamke najdejo tudi v vključevanju v skupnost. To naj bo dosledno in avtentično in ne zgolj sredstvo za povečevanje prodaje. Priti mora od znotraj in vključuje tudi to, kako znamka ravna s svojimi zaposlenimi, kako zaposluje, kakšno je delovno okolje, kako razvija vodilne kadre, šele nato pa naj se te vrednote kažejo navzven, v okolju, v katerem deluje in v skupnosti.

Smisel lahko znamke najdejo tudi z vključevanjem v skupnost, je v govoru izpostavila Kristen Laina White.

»Vloga marketingašev je, da produktom vdahnejo življenje tako, da se uporabniki povežejo z njimi, pri tem pa ne pozabijo na tri P-je (practical, personal, purposeful) - naj bo praktično, osebno in namensko. Naj gre za pripovedovanje, zakaj je vaš izdelek boljši od drugih, ustvarjanje edinstvene uporabniške izkušnje ali pozitivnih učinkov na celotno družbo z bolj odgovornimi izdelki ali storitvami in s tem vračanje skupnosti. To so izkušnje in vrednote, ki nas povezujejo in navdihujejo pri našem delu. To so razlogi, da sama že tako dolgo počnem, kar počnem ter sem ponosna na to,« je svoj nastop na SMK zaključila Kristen Laina White.

Kristen Laina White smo na 28. SMK ustavili še za kratko izjavo. Kaj nam je razkrila, si lahko pogledata v posnetku spodaj.

Preberite si preostale zapise z 28. SMK:
Bolj kot velikost marketinške ekipe je pomembna njena kakovost

GPT – smo na pragu nove tehnološke revolucije, ki jo spremljamo iz prve vrste

Ste že kdaj morali ubiti produkt?

VČLANI SE
Nekaj statističnih podatkov, ki jih je Kristen Laina White navedla v svojem nastopu na SMK:
- 88 % uporabnikov trdi, da je uporabniška izkušnja prav tako pomembna kot produkti znamke (Salesforce)
- 70 % vseh spletnih nakupov bo leta 2024 opravljenih prek mobilnega telefona (Statista)
- Enotna večkanalna izkušnja pomaga podjetjem, da ohranijo 89 % svojih uporabnikov (Gurus Coach/Revechat)
- 71 % uporabnikov pričakuje personalizirano izkušnjo (McKinsey)
- Personalizacija znamkam prinese od 10 do 15 % višji prihodek (McKinsey)
- 20 % spletne prodaje generirajo družbena omrežja (The future of commerce + Klarna)
- 42 % pripadnikov generacije Z pravi, da nakupujejo le pri znamkah, ki imajo enake vrednote kot oni sami (Deloitte)
- 90 % pripadnikov generacije Z je pripravljenih za trajnostne izdelke odšteti 10 % več denarja (First Insight US)
- 65 % uporabnikov se poslužuje ponovne prodaje in storitev ponovne prodaje (The future of commerce)
- 57 % uporabnikov je bolj zvestih znamkam, ki naslavljajo družbene neenakosti (Deloitte)

Povezane teme

No items found.

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

600

članov
Več kot

400

STROKOVNIH zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam
VEČ KOT 280 UR IZOBRAŽEVANJ
MREŽENJE Z VEČ KOT 600 ČLANI
več kot 50 dogodkov letno
spoznajte vse prednosti članstva v društvu
razišči ČLanske pakete
dostavljamo NOVICE IZ SVETA
MARKETINGA
prijava na e-novice