Na enem mestu smo zbrali priporočila vsebin, ki so v letu 2022 navdušila člane Društva za marketing Slovenije. Med njimi najdete predloge za branje, gledanje in poslušanje. Vse od strokovnih vsebin, osebnega ali kariernega razvoja in lahkotnejših vsebin za sprostitev. Različna priporočila knjig, člankov, zapisi, filmov, serij, oddaj in podcastov, ki jih lahko dodate na svoj seznam za prihajajoče leto.
Maja Burja (Luna \TBWA)

Knjiga:

 • Sonya Lyubomirsky: The How of Happiness. Avtorica je profesorica psihologije na Univerzi v Kaliforniji in se ukvarja z raziskovanjem tega, kaj ljudem prinaša srečo v življenju. V knjigi The How of Happiness zbere kup zanimivih in koristnih odkritij znanstvenih raziskav s področja pozitivne psihologije. Poleg povzetkov raziskav v knjigi najdemo tudi praktične nasvete in vaje, ki nam lahko pomagajo, da v svojem vsakodnevnem življenju najdemo več zadovoljstva.
Juša Fabjan (Luna \TBWA)

Predlaga trojček knjig slovenskih avtorjev, ki so idealna kombinacija za poletno dopustovanje.

Knjige:

Jerneja Faletič (Triglav Skladi)

Knjiga:

 • Margaret Atwood: trilogija Oryx and Crake, The Year of the Flood, MaddAddam. Atwood v zadnjih letih širša javnost pozna predvsem po Deklini zgodbi, je pa vredno prebrati tudi njena ostala dela. Priporočam prav vse, kar je spisala, izpostavljam pa trilogijo romanov, ki se ravno tako dogajajo v distopični prihodnosti, ko ostanejo žive posamezne skupinice ljudi, potem ko človeštvo zdesetka smrtonosen virus, ki je bil (sicer zanalašč) izpuščen med ljudi. Zveni vsaj malo znano? :) Romani so izšli 2003, 2009 in 2013, torej je Atwood res mojstrica napovedovanja dokaj realne prihodnosti. To namreč še zdaleč ni edina stvar, ki jo je srhljivo točno napovedala v tej trilogiji.

Članek:

 • Če kdo še ni prebral nedavnega prispevka na portalu N1 Info, intervjuja z dr. Davidom Dunningom, enim od "očetov" Dunning-Krugerjevega učinka, ga Jerneja močno priporoča. Predvsem si moramo vsi zapomniti ta del: "Ko nekdo sliši za Dunning-Krugerjev učinek, ne bi smel razmišljati, kako zmotno se vidijo drugi, temveč bi morali prevprašati samega sebe."

Serija, film:

 • Priporoča kar dve seriji, obe opazujeta družbo, ena je čustvena, druga pa zabavna. Prva je After Life, ena od mojstrovin Rickyja Gervaisa, ki je, poleg tega, da je provokativen komik, tudi pronicljiv in senzibilen avtor. V tej seriji se to pokaže v vsem sijaju, saj je After Life čustvena, grenkosladka serija o vdovcu, ki poskuša preživeti vsakdan po smrti svoje žene. Serija, ob kateri se jokaš, smeješ, in spet ugotoviš, da so drugi ljudje najboljša stvar, ki se lahko zgodi človeku.
 • Druga pa je lahkotna in obenem družbenokritična Crazy Ex-Girlfriend, serija, ki se je sicer končala že pred nekaj leti, a ostaja aktualna in zabavna. Rachel Bloom, soavtorici serije in glavni igralki, je uspelo v celotno serijo in še posebej v glasbene točke, ki jih je v vsaki epizodi kar nekaj, spraviti zabavne, a realne komentarje o družbi. In brez skrbi - glasbene točke niso ne prisiljene ne vsiljive in niti osladne, kar je dosežek samo po sebi.

Podcast:

 • Everyone Hates Marketers, Louis Grenier. Nisem edina, ki ga priporočam v tem poletju, in že po eni epizodi bo vsem jasno, zakaj. Louis je človek, ki ne dolgovezi in to zahteva tudi od svojih gostov. Marketingaš, ki zna gostiti tudi Neila Patela, s katerim se sicer fundamentalno ne strinja glede tega, kako naj bi izgledal (vero)dostojen marketing, na način, da je epizoda poslušljiva in konstruktivna.
Jerneja Faletič iz Triglav Skladov v branje priporoča trilogijo avtorice Margaret Atwood.
Katja Hrovatin (Luna \TBWA)

Podcast:

 • Business Movers. Skozi pripoved povzame poslovno pot najuspešnejših poslovnežev - od vseh izzivov do njihovih rešitev za uspeh. Ravno prav, če imaš dobre pol ure jutranje vožnje do službe 🙂.
Katja Hrovatin priporoča podcast, ki je ravno prav, če imaš dobre pol ure jutranje vožnje do službe.
Tanja Kavran (Društvo za marketing Slovenije)

Knjiga:

Film:

 • Top Gun, ker me je vrnil v mladost in me potolažil, da je sicer minilo veliko let, ampak da smo še vedno v dobri formi ;).

Dokumentarna serija:

 • Simon Reeve around the world, kjer Simon odkriva prekrasne destinacije po vsem svetu, obenem pa odkriva okoljsko in drugo problematiko, ki se skriva za turističnimi podobami dežel.

Radio:

 • Val202, ker ima najboljšo glasbo in odlične pogovore.
Izvršna direktorica DMS, Tanja Kavran, je pripravila priporočila za sproščanje in odklop.
Katrin Kostanjšek (ŠSDMS)

Knjiga:

Edita Krajnović (Mediade)

Knjige, leposlovje:

Strokovna literatura oziroma gradivo:

 • Adam Grant: Premisli še enkrat. Poletje bo ponovno tudi v znamenju Adama Granta in njegovega dela Premisli še enkrat. Zakaj? Ker kognitivna fleksibilnost šteje med pomembne kompetence (leta 2025 po poročilu WEF na 10. mestu). Smiselno se je torej poukvarjati, zakaj in kako opuščati nekatera preživeta stališča in prepričanja.
 • James Clear: Atomske navade. Za (neprestano) treniranje in kondicijo, kako biti (še) boljši in kako spremembe dosegati učinkoviteje, priporoča z lastno izkušnjo atomiziranja navad Jamesa Cleara in Atomske navade. V kakršnikoli izvedbi: knjiga, video (res je na voljo v vseh mogočih pojavnih oblikah pa tudi v slovenskem prevodu).
 • Sara Isaković: Od sanj do cilja. Med strokovno in obenem prijetno in izvirno gradivo umešča tudi družabno igro, ki jo je z znanji in izkušnjami t. i. performance psihologije razvila Sara Isaković. Konec aprila jo je odigrala in od tedaj naprej je z njo, vsakodnevno, uresničevanje velikega cilja. Sama je izbrala, da ji ga pooseblja barva ciklame (da je letos v modi, je naključje, ali pa tudi ne). Vredno nakupa, predvsem pa uporabe.

Kolumna in podcast:

 • Redno bere uvodnike Alija Žerdina v Sobotni prilogi Dela. Ta je ena od premikajočih. »Ambicija, da naredimo količinsko več na enak način kot v zadnjih dveh desetletjih, je zgrešena. Slovensko gospodarstvo je prehitevalo primerljive države, ko so bili industrijski produkti dragi – ker so bili dragoceni, najboljši. Naj ne bo cilj, da bi izdelovali drage reči. V času prebujajoče se inflacije zna ceno naviti vsak. Tisto, kar izdelujemo, naj bo dragoceno.«
 • Luka Ilić: Cilji niso dovolj, uspešnost gradi rutina. Prva družba v civilizaciji smo, ko se moramo starejši učiti od mlajših. Stoletja je veljalo predvsem obratno. Zato spremlja pogovore mladih: z mladimi in manj mladimi. Na primer Ano Roblek z Luko Ilićem, pobudnikom Young Advisory Boarda v Novartis Slovenija.
"V nedeljo je nisem izpustila iz rok, v torek sem zaradi potopljenosti v branje izgubila občutek za čas in pozabila na večerno obveznost, " nam je o knjigi Rdeča kapica zaupala Edita Krajnović.
Veronika Osolin (ŠSDMS)

Knjige:

Serije:

 • Penguin Town. Dokumentarna serija.
 • The Crown. Serija življenju kraljice Elizabete II, govori o zanimivih podrobnostih, ki jih morda ne veš o zgodovini Velike Britanije :).
Urša Pučko (Internavti)
"Navdušeno spremljam vsako leto več odličnih novih knjig slovenskih avtorjev, ki jih z veseljem uvrščam v svojo knjižnico." - Urša Pučko.    

Urša Pučko, ustanoviteljica in direktorica agencije Internavti, v zadnjem času opaža, da knjige in filme (spet) potrebuje za odklop od ponorelega sveta in manj za priklop nanj. Kot pravi, je temu primerna tudi njena izbira 😊

Knjige:      

Članek:

 • Psihologija dela. Sodelovanje z dr. Evo Boštjančič pri pripravi okrogle mize za SMK ji je odkrilo to blog stran, ki jo dr. Boštjančič ureja skupaj s študenti. Kar nekaj super branja za vse vodje, ne glede na velikost organizacije.

Serija:

 • 4. sezona danske serije Borgen je bila dolgo pričakovana in končno dočakana.

Film:

 • Iskre v času. Odličen slovenski dokumentarec o vzponu in padcu slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta Iskra Delta vam bo zagotovo odkril tudi kaj, česar niste vedeli 😊.
 • OČE (The Father). Zadnja mojstrovina Anthonyja Hopkinsa. S solzami v očeh.

Podcast:

 • Aktualen družbeno-političen podcast LD;GD, ki ga najdete znotraj Metine liste. Že zaradi »ljubkega prepucavanja« gostiteljev podcasta, ki Uršo redno spravlja v smeh.
Matjaž Robinšak (Valicon)
Ker je pred nami turbulentno obdobje, Matjaž Robinšak med svojimi priporočili predlaga temu primerne predolge za branja.

Knjiga:

 • Tim Wu: Master switch. The trise and fall of information empires. Iz leta 2011 - gre za 10 let staro napoved prihodnosti in ga zanima, kaj se je uresničilo.
 • Thales S. Teixeira: Unlocking the customer Value chain. Ker pričakuje, da bo v naslednjem letu veliko dela povezanega s pripravami produktov, storitev in njihovo optimizacjo, z iskanjem pravih koristi in cene. Priporoča jo vsem v produktnem razvoju in marketingu.

Članek:

Živa Rus (ŠSDMS)

Knjige:

Portal:

Serije:

Podcasti:

Svoje predloge je z nami delila tudi predsednica Študentske sekcije DMS, Živa Rus.
Armina Selimanović (DMS, ŠSDMS)

Knjige:

Film:

Serije:

Podcast:

Iztok Sila (Sila&Modic Consulting)

Članki:

 • Odpiramo vrata tujine (Barbara Hribar, Boštjan j. Turk – Svet kapitala). Serija člankov o državah, kjer avtorja predstavita države v obliki poljudne analize trga – tako za privatne kot tudi poslovne namene.

Serija:

 • Borgen. Danska politična serija, ki predstavlja blišč in bedo politike. V demokraciji, ki je stara več kot 130 let, kjer so tudi medosebni odnosi posledica političnih iger…

Portal:

Jernej Smisl (VIDAA)
Jernej Smisl je z nami delil predloge za branje, gledanje in poslušanje.

Knjiga:

Film:

Serija:

Podcast:

Martin Stariha (Luna \TBWA)

Knjige:

Martin Stariha, direktor naročnikov, Luna \TBWA, v branje priporoča tudi knjigo: Dion Leonard - Kje si Gobi?.

Prenesite DMS e-priročnik po izbiri in se prijavite na marketinške novice.

Aleš Udir (Iskratel)

Članka:

Serije:

Aleš Udir nam priporoča kar dva uporabna članka. Prvi je namenjen osebam na vodstvenih položajih in tistim, ki so na poti tja, drugi pa vsem, ki bi želeli prispevati k bolj trajnostni prihodnosti.

Špela Vuga (Agencija 101)

Knjige:

Podcasti:

 • On Strategy Showcase. Podcast, ki v vsaki epizodi razkrije strategijo znanih oglaševalskih kampanij, ki jih predstavita strateg/strateginja iz oglaševalske agencije ter predstavnik/predstavnica naročnika in mogoča edinstven vpogled v reševanje poslovnih problemov s komunikacijo.
 • In Clear Focus. Podcast ameriške oglaševalske agencije, ki obravnava nove trende v oglaševanju ter spreminjanju nakupnega vedenja.
 • The Brainy Business. Za vse ljubitelje vedenjske ekonomije.
Špela Vuga je za nas pripravila sklop priporočil - vse od strokovne pa do bolj sproščene vsebine. Vmes najdete tudi predloge za podcaste, ki so bolj poslovne narave.
Vesna Žabkar (EF)

Knjiga:

 • Susan Cain: Bittersweet. Moč grenko-sladkega pogleda na življenje in zakaj je naša kultura tako slepa za njegovo vrednost.

Članki za različne okuse z različnih področij:

Filmi:

 • Filmi Pedra Almodovarja, npr. Madres paralelas (Parallel mothers), vedno pronicljiv in z melodramatičnimi filmi

Podcast:

Portal:

Vesna Žabkar je z nami delila najrazličnejše poletne predloge, knjigo, članke in portale, pa tudi vsebine za gledanje in poslušanje.
Tina Albreht (Adria Mobil)

Knjiga:

Film:

 • Don't Look Up. Gre za film o zelo aktualni problematiki, ki obravnava soočanje oziroma nesoočanje človeštva z okoljsko krizo. Gre za nekakšno satiro absurdnosti aktualnega podnebno-političnega boja, ima pa film tudi pridih dokumentarnega žanra.

Podcast:

 • Od bita do bita. Val 202 na splošno v vseh svojih podcastih pripravlja zelo kvalitetne vsebine. Odbita do bita se loteva sodobnih tehnologij in jih kritično umešča v prostor in čas. Avtorja vsebin sta Maruša Kerec in Anže Tomić.
Tina Albreht priporoča knjigo Pustolovec Zmote, v kateri se avtor pred bralci precej »razgali« in razkrije svoje napake in zablode iz preteklosti, poskuša najti odgovor, kako osmisliti prihodnost.

Anže Frantar (PM, poslovni mediji)

Knjiga:

Anže priporoča knjigo, ki nam bo pomagala razumeti navdih, muzo, ki se nam v kreativi rada izmika vse dokler je nekako ne ujamemo. Knjiga govori o tem, kako se kreativci soočamo z uporom in kako čakamo na navdih, ki se pravim profesionalcem na področju kreative čudežno pojavi, ko ob 9. uri zjutraj sedejo za pisalno mizo.
Dunja Kristan (PM poslovni mediji d.o.o.)

Knjige:

 • Brene Brown: Daring Greatly. Brene je moja idolka, ta knjiga pa ena mojih najljubših - govori o pogumu da "stopiš v areno", ne opazuješ šušljavo s tribun in najpomembneje: si dovoliš priznati ranljivost (v življenju in poslu).
 • Brene Brown: Dare to lead. Priporočam za vse na vodilnih pozicijah v marketingu in tistim, ki so na poti do tja.
 • Hector Garcia & F. Mirales: Ikigai. S to knjigo sem odkrila japonsko skrivnost za dolgo in srečno življenje, svoj Ikigai: kar rad počneš + v čem si dober + kaj svet potrebuje + za kar si plačan.
 • Erich Fromm: Umetnost ljubezni in življenja. Sproščujoče strokovno čtivo, brala sem ga na plaži. Psihološko in filozofsko prevpraša najpomembneje: naše življenje in vlogo ljubezni v njem.
 • Y. N. Harari: Sapiens. To bi lahko bilo obvezno branje na maturi. Da bi bolje razumeli naš izvor in to, kako majhna (primitivna) bitja tega širnega vesolja smo v resnici.

Dunja Kristan nam je zaupala široko paleto odličnih priporočil, med njimi boste našli tudi dela njene vzornice Brene Brown.

Blog:

 • Mark Manson. Spremljam ga že vrsto let. Mark je odbit bloger (in avtor knjižne uspešnice Subtle Art of not giving a F***). Brez dlake na jeziku deli življenjske nasvete, prevprašuje aktualne globalne probleme - s kritičnimi očali in zvrhanim košem humorja.

Filma:

 • Večno sonce brezmadežnega uma (2004). Moj večno najljubši film. Romantični znanstvenofantastični tragikomični presežek. S profesionalnega vidika me presune njegova izzivalna drugačnost "za tiste čase", z vidika zgodbe, scenarija, režije, montaže, tehnike, igralske zasedbe, maske, sporočila ...
 • Lion (2016). Film, ki vsakega empata pusti solzavega. Dobra spodbuda za hvaležnost, da živimo in delamo v povsem drugačnih okoliščinah, kot marsikdo na svetu.

Serije:

 • The White Queen. Vznemirljiva zgodovinska drama, ki jo gledaš ob svečah in kozarcu vina. Izvrstno portretira najbolj dramatične in turbulentne čase angleške "rojalne" zgodovine. Za vse kraljice in kralje marketinga - da vas popelje v (sicer precej podoben) svet strategij.
 • Peaky Blinders. Serija o tolpi/mafiji iz Birminghama, ki približa svet posla (na drugačen način), konjskih dirk, ciganskih urokov, umorov in spletk.
 • The Witcher. Fantastična ... semi-zgodovinska, magična, akcijska serija. Namig za vse ženske gledalke: glavni lik je paša za oči.

Govori in izobraževanja:

 • MasterClass. Serija vrhunskih tečajev mojstrov s celega sveta in z vseh področij.
 • Brene Beown: The Call to Courage. Izjemen govor, ki ga je zmožna servirati Brene. Navdihne, nasmeji, orosi oko, naježi roko ... predvsem pa zbrca v areno - s pogumom in srcem.

TED Talks:

Podcasti:

Eva Likar (Društvo za Marketing Slovenije)

Knjiga:

Dokumentarni film:

Serija:

Podcast:

LUNA BOOK CLUB

Luna \TBWA je z nami delila še nekaj knjig iz internega bralnega kluba "LUNA BOOK CLUB". So bolj strokovne, ampak primerne tudi za poletje:

Barbara Modic (Modic in Sila Consulting)

Knjiga:

Film:

 • Down to Earth with Zac Efron je lahkotna dokumentarna serija s pomembnim sporočilom. Zac Efron in Darin Olien potujeta v Francijo, Portoriko, London, Islandijo, Kostariko, Peru itd. in na zanimiv način približata trajnostne zelene prakse.

Podcast:

Ana Mušič (DMS)

Knjige:

Portal:

 • Longreads. Obsežnejši članki o najrazličnejših temah iz številnih svetovnih medijev (New yorker, GQ, Rolling Stone, The Washington post, ESPN …).

Film:

 • Vsi predsednikovi možje. Ker mineva 50 let od afere Watergate, in ker je Robert Redford komaj prepričal Woodwarda in Bernsteina, da posnamejo film, pri ustvarjanju katerega sta novinarja tesno sodelovala.

Izobraževanje:

 • Learngerman.dw.com. Brezplačni tečaj nemščine, razdeljen po stopnjah z razlagami, video vsebinami in nekaj možnostmi izbire jezika (npr. nem - ang).
Jan Omahen (Luna \TBWA)

Knjiga:

"Njena zgodba, ki se začne v podeželski Keniji in konča z Nobelovo nagrado za mir, je odličen primer, kako lahko tudi v najtežjih trenutkih vedno znova najdemo priložnosti," nam je na kratko predstavil predlagano knjigo Jan Omahen.
Kristjan Pasar (iPROM)

Knjige - Motivacijske: Niso klasične »we can and we will« knjige. Mene inspirirajo, ker je človek, ki je to napisal, dejansko moral živeti to, kar »Prodaja«. Po teh knjigah se samo nasmehneš, ko ti rečejo, da ni mogoče in da tega ne moreš.

»Trenutno berem »Start with why«. Me je potegnila. Napišem povzetek, ko končam 😃.«- Kristjan Pasar

Serije:

Gašper Potočnik (Renderspace, ŠSDMS)

Knjige:

Filmi:

Serije:

Podcasti:

Tilen Tkalec (e2grow, ŠSDMS)

Knjige:

Film:

Serije:

Podcast:

Peter Vidmar (Agencija 101)

Knjiga:

Članki:

 • Precej dobrih člankov najde na HBR.  

Blog:

Newsletter:

Film:

Dokumentarni film:

Podcast:

Peter Vidmar je z nami delil tudi svoja priporočila za zanimiv newsletter: Accelerated.

VČLANI SE

Dodatna priporočila, kjer poleg predlogov za branje, gledanje in poslušanje delimo tudi ideje za dogodke, izlet, konference, pripomočke, spletna orodja ... lahko prejmete v naših tedenskih marketinških novicah. PRIJAVA.

Povezane teme

No items found.

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

600

članov
Več kot

400

STROKOVNIH zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam
VEČ KOT 280 UR IZOBRAŽEVANJ
MREŽENJE Z VEČ KOT 600 ČLANI
več kot 50 dogodkov letno
spoznajte vse prednosti članstva v društvu
razišči ČLanske pakete
dostavljamo NOVICE IZ SVETA
MARKETINGA
prijava na e-novice