Tradicija, dolgoletno delo, izkušnja celovitega doživetja in profesionalne marketinške aktivnosti so elementi, ki športne navijače pritegnejo, da se udeležujejo tekem. Na članskem meetupu Društva za marketing Slovenije smo skušali odgovoriti na vprašanje, kako pritegniti navijače tudi takrat, ko klub ali ekipa ne zmagujejo.

Vsak torek si rezervirajte 5 minut za marketing. Naročite se na marketinške novice.

Med takšne športne dogodke se zagotovo uvršča Planica, torej tekme smučarskih skokov oziroma poletov pod Poncami, sta se strinjala sogovornika Enzo Smrekar (Atlantic Grupa, Smučarska zveza Slovenije) in Tomaž Ambrožič (Sport Media Focus). Pogovor je povezoval Tilen Trotovšek.

Planica je dogodek z dolgoletno tradicijo, kamor so današnji obiskovalci najverjetneje hodili že s svojimi starši ali pa so jo prvič obiskali s pomočjo akcije Zavarovalnice Triglav, je dejal Enzo Smrekar. Tomaž Ambrožič je dodal, da je vpletenost sponzorja, kot je Zavarovalnica Triglav, dober primer sodelovanja skozi leta (Zapis: Sodelovanje med Planico in Zavarovalnico Triglav je šolski primer športnega marketinga). Izpostavil je še, da je poleg samega športnega tekmovanja v Planici pripravljen tudi bogat spremljevalni glasbeni program, ne manjka pa niti kulinarične ponudbe in drugih aktivnosti.

"Kljub vsemu slovenski šport dosega izjemne uspehe. Na zimskih olimpijskih igrah smo dosegli 2. mesto v kategoriji doseženih medalj na prebivalstva ter bili daleč pred vsemi po številu medalj glede na evro vloženih sredstev." - Enzo Smrekar, Atlantic Grupa

Tomaž Ambrožič je kot klub, ki je vrsto let skozi različne aktivnosti in včasih tudi skozi pretirano strast gradil članstvo, izpostavil hrvaški nogometni klub Hajduk. Danes ima 90.000 članov in lahko proda tudi  12.000 vstopnic za obiske njihovih nogometnih tekem, čeprav so bili državni prvaki nazadnje leta 2010. Meni, da je tudi v slovenskih klubih veliko potenciala, a bi se bilo treba dela lotiti strokovno in dolgoročno. Enzo Smrekar je dodal, da čez noč lahko pripeljemo le navijače, ki so prišli zaradi trenutnega uspeha športnika ali moštva, ko uspehov ne bo, pa bodo ti spet odšli.

"Na zimskih olimpijskih igrah smo dosegli 2. mesto v kategoriji doseženih medalj na prebivalstva." Enzo Smrekar, Atlantic Grupa.
Pri ustvarjanju navijaške skupnosti je pomembna konsistentnost

Kako lahko dolgoletno delo vpliva na dober obisk tekem, je lepo vidno pri NK Maribor, kjer si je zadnjo tekmo z Muro ogledalo 5.000 gledalcev. Po drugi strani NK Olimpija takšno številko doseže le na derbiju z Mariborom, povprečno pa tekme obiskuje približno 1.500 gledalcev, je pojasnil Tomaž Ambrožič. Zato je po njegovih besedah zelo pomembna tudi konsistentnost. Slovenskim klubom zagotovo ne pomagajo številne menjave lastništva, kar nato spremeni celotno organiziranost kluba, saj gradnja navijaške skupnosti traja daljše obdobje.

Slovenski šport je drag, ker gre glede na število prebivalcev za majhen trg, sponzorski prihodki pa predstavljajo 80 % proračunov športnih organizacij." - Tomaž Ambrožič, Sport Media Focus

Izkušnjo celovitega športnega dogodka oziroma doživetje so ponujala tudi velika prvenstva, ki so se odvijala v Sloveniji. Tomaž Ambrožič je ob tem kot prebojnega v Sloveniji izpostavil Eurobasket 2013, ki je obiskovalcem ponujal tudi bogat spremljevalni program (koncerti, navijaška cona, kulinarika) in jih na prizorišču obdržal še dolgo po tekmi. Je pa ob tem dejal, da ima Športni park Stožice kot prizorišče še ogromne možnosti za rast in razvoj pri ponudbi hrane in pijače. Kot primer je navedel Evropsko prvenstvo v rokometu za ženske, ki novembra poteka v Ljubljani in na katerem so tudi številni navijači z veliko kupno močjo, a si v okviru športnega parka ne morejo privoščiti nič drugega kot hot dog in kokice. Bolj bi se po njegovih besedah morali zgledovati po tujini, Allianz Arena v Münchnu ponuja bistveno pestrejšo kulinarično ponudbo, s katero pa prizorišče lahko tudi služi, je ponudil primer.

Ob vsem naštetem po besedah obeh sogovornikov v slovenskih športnih društvih, klubih, zvezah manjka profesionalizacija marketinga. Ni namreč veliko ljudi, ki bi se resno in profesionalno ukvarjali z marketingom za posamezno športno ekipo. Eden od razlogov je tudi majhnost slovenskega trga, kjer se vložki v šport ne morejo primerjati s tistimi v večjih državah. Na pomanjkanje profesionalizacije v marketingu športnih organizacij sta na dogodku Športnega središča pred kratkim govorila tudi Matic Švab (OKS) in strokovnjak za športno pravo Blaž Tomažin Bolcar. (Zapis: Kupujete vrednote, ki jih želite za svojo znamko, ne uspeha).

"Športni park Stožice kot prizorišče ima še ogromne možnosti za rast in razvoj pri ponudbi hrane in pijače," nam je zaupal Tomaž Ambrožič.l

Prednosti velikih športnih oziroma navijaških skupnosti pa prepoznajo tudi sponzorji, je dejal Enzo Smrekar. V Smučarski zvezi Slovenije tako ponovno več stavijo na kartico Smučarske zveze Slovenije, za katero si želijo, da bi dosegla 100.000 imetnikov. Ob tako visokih številkah članov se vrnejo tudi sponzorji, ki si želijo biti del te skupnosti, saj je možnosti za komuniciranje s člani izjemno veliko, je še pojasnil predsednik Smučarske zveze Slovenije, Enzo Smrekar.  

Celoten pogovor si lahko ogledate v članski digitalni marketinški knjižnici - DMS Labu. Lahko si ogledate video ali zvočni posnetek.

VČLANI SE

V celotnem pogovoru boste izvedeli tudi:

  • kako uspeh košarkarskega kluba Cedevita Olimpija vpliva na njegov nadaljnji razvoj,
  • koliko so vredna slovenska športna sponzorstva v primerjavi s tistimi v tujini,
  • ali naj sponzorji vlagajo v posamezne klube ali lige,
  • kakšne so primerjave med športniki in vplivneži.
Posnetek članskega meetupa je za člane DMS na voljo v digitalni knjižnici - v DMS Labu (klik na fotografijo vas vodi tja).

Povezane teme

No items found.

Drugi zapisi na temo

O NAS

Več kot

600

članov
Več kot

400

STROKOVNIH zapisov
Več kot

50

dogodkov letno
Društvo za marketing Slovenije skrbi za umeščanje in razvoj marketinga kot stroke in znanosti v slovenskem ter širšem družbenem in gospodarskem prostoru v Sloveniji.
pridružite se nam